Στο πολύ ενδιαφέρον όπως αναμένεται πρώτο σκέλος της επίσκεψης της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου αύριο Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στην Πάτρα είναι, όπως αποκαλύπτει σήμερα στην αποκλειστική συνέντευξή της στην «ΠτΔ», η συνάντηση με τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο της Πάτρας για τα έργα που πρόκειται να ενταχθούν στις χρηματοδοτήσεις του νέου ΕΣΠΑ και να υποστηριχθούν από το υπουργείο. 

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ 

Η κ. Κονιόρδου θέλει να έχει άμεσα αύριο συμπεφωνημένες τις προτεραιότητες του σχεδιασμού Δήμου και Περιφέρειας, ώστε κατά την επιστροφή της στην Αθήνα να έχουν κλείσει, τα σημαντικά κεφάλαια που παραμένουν σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες. Ειδικότερα το Θεάτρο «Απόλλων» και το παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία της άμεσης έναρξης των μελετών και έργων αναβάθμισης των μεγαλύτερων υποδομών και συνολικά του πολιτιστικού προϊόντος της πόλης. Το δεύτερο σκέλος, που είναι και η αφορμή της αποστολής της κ. Κονιόρδου στην Πάτρα, είναι τα εγκαίνια της έκθεσης παρουσίασης του έργου που έχει επιτελέσει η Εφορεία Αρχαιοήτων Αχαϊας, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, κατά την περίοδο 2007- 2013. Τα εγκαίνια της έκ- θεσης αυτής γίνουν αύριο στις 11.00 το πρωί στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας. 

ΑΝΑΔΕΙΞΗ 

Επιστροφή στην Πάτρα, αυτή τη φορά ως υπουργός Πολιτισμού για την έκθεση της Εφορίας Αρχαιοτήτων. Δύο λόγια την εκδήλωση αυτή… Η εκδήλωση αυτή αφορά την παρουσίαση των έργων που εκτελεστήκαν από την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων στην περιοχή της Ηλείας και της Αχαΐας στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ 2007- 2013 για την προστασία, την ανάδειξη και την προ- βολή των αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων και μνημείων και στην προοπτική που υπάρχει σήμερα για την ένταξη νέων έργων στην νέα προγραμματική περίοδο που «τρέχει» 2014-2020. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, τον προγραμματισμό που θέλουμε να γίνει θα έχουμε και συνάντηση πριν από την εκδήλωση με τον περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα. Γνωρίζετε την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Πάτρας, Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο και Ρωμαϊκό Ωδείο και τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για έργα στήριξης και ανάδειξής τους. Ήδη γίνεται σχετικός προγραμματισμός από Περιφέρεια αλλά και Δήμο Πατρέων με στόχο να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ… 

ΣΤΟ ΕΣΠΑ 

Στις προγραμματισμένες συναντήσεις μου με τον περιφερειάρχη αλλά και τον δήμαρχο της πόλης Κ. Πελετίδη, σκοπεύω να ενημερωθώ, καθώς σκοπός της επίσκεψης μου αύριο είναι -όπως σας προείπα- και η προοπτική που υπάρχει σήμερα για την ένταξη νέων έργων στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Θα ενημερωθώ και από τον δήμαρχο για τα θέματα αυτά και θα συζητήσουμε τις προτεραιότητες και της δυνατότητες συμβολής του ΥΠΠΟΑ στην μεγάλη αυτή προσπάθεια για την πόλη. 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ 

Γνωρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί σε χώρους Πολιτισμού γενικότερα στη χώρα, ποιοι θα εί- ναι οι βασικοί σας στόχοι για τη βελτίωση της κατάστασής τους; Πιστεύουμε ότι η κληρονομιά μας και τα διαχρονικά μνημεία, αρχαία, βυζαντινά, νεώτερα, αποτελούν ένα πυρήνα ανάπτυξης όταν συνδυαστούν δημιουργικά και με σεβασμό, με άλλες δράσεις των κοινωνιών που τις περιβάλλουν. Με την παιδεία, τον τουρισμό, την υγιή επιχειρηματικότητα, τα υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα, τον σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία. Τα μεγάλα κεφάλαια αυτού του τόπου είναι ο μεγάλος πολιτιστικός του πλούτος, η σπάνια ομορφιά και ποικιλία του τοπίου αλλά και η δημιουργικότητα των Ελλήνων. Αν πιστέψουμε σ αυτά, τα εμψυχώσουμε να συνδυαστούν και να συνεργαστούν θα έχουμε τον δρόμο ήπιας ανάπτυξης που αρμόζει στη χώρα μας. Αύτη η φιλοσοφία θα βρει την έκφρασή της και στη χρονιά 2017 που θα είναι αφιερωμένη στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας ή Κίνας - Ελλάδας, πάνω στον πολιτισμό αλλά και στην οικονομία.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top