Η κ. Αρβελέρ, η οποία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των φοιτητών για να έρθει στην Πάτρα και να είναι μεταξύ των ομιλητών στην ημερίδα τους, υπογράμμισε ιδιαίτερα τον ρόλο του γιατρού και τη σχέση που οφείλει να έχει με τον ασθενή. Μία σχέση ιδιαίτερη και μοναδική, η οποία όμως, τα τελευταία χρόνια, όπως σημείωσε η κ. Αρβελέρ, δοκιμάζεται λόγω της εισβολής των ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ο οποίος παρεμβάλλεται μεταξύ των δύο και τους απομακρύνει. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό είναι κάτι που ο γιατρός θα πρέπει να προσπερνά, και να βρίσκεται δίπλα στον ασθενή του και στον άνθρωπο που τον έχει ανάγκη. 

Ερωτηθείσα δε για το ποια θεωρεί πιο σημαντική ανακάλυψη, η κ. Αρβελέρ εστία- σε στο ανθρώπινο γονιδίωμα εξηγώντας ότι αυτό ήρθε να χαράξει νέες διαδρομές στην θεραπευτική προσέγγιση του πάσχοντα. Δεν παρέλειψε δε να υπογραμμίσει τον ρόλο της βιοηθικής, αναφέροντας μία σειρά χαρακτηριστικών παραδειγμάτων. 

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο αναπλ. καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, υπογράμμισε τον σεβασμό που θα πρέπει να επιφυλάσσει το υγειονομικό προσωπικό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πληθυσμιακών ομάδων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα κακοποιημένα παιδιά, στους μετανάστες και στους πάσχοντες από λοιμώδη νοσήματα. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ όλων των συμμετεχόντων και ομιλητών. Στους παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε τον διευθυντή σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών για τη Δημόσια Υγεία, καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο, τον αναπληρωτή διευθυντή και αναπληρωτή καθηγητή Απόστολο Βανταράκη, την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου, τον ψυχίατρο και πρόεδρο του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχιατρικής Νοτιοδυτικής Ελλάδας Γεώργιο Μανωλέσο, τον γιατρό και διευθυντή Ιατρικού Τμήματος στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα Απόστολο Βεΐζη. Από κοινού τονίστηκε η ανάγκη να έρθει στο προσκήνιο η δημόσια υγεία, δηλαδή η υγεία του πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον στην προληπτική ιατρική στην προ- αγωγή υγείας, με τη λήψη βασικών μέτρων. 

Την οργανωτική επιτροπή της 2η ημερίδας για τη δημόσια υγεία αποτελούσαν οι φοιτητές του προγράμματος: Αριστομενοπούλου Κ., Γιαννακοπούλου Γ., Γιαννακόπουλος Β., Γιαννέλου Σ., Γκολέμη Α., Κουζνέτσωφ Ρ., Λάμπρη Θ., Μάλφα Χ., Πογιατζή Α., Σουρής Ε.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top