Στο κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, συν τα επώδυνα μέτρα που το σφραγίζουν, ο κομματικός «ανασχηματισμός» της ΝΔ, με τη δημιουργία μιας «σκιώδους κυβέρνησης», δεν ενδιαφέρει πολλούς. Τα μάτια είναι κυρίως στραμμένα στην κυβέρνηση Τσίπρα για την οποία η κοινή γνώμη αμφιβάλλει έντονα, στη μεγάλη πλειοψηφία της, κατά πόσο μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Γενικότερα λοιπόν η αξιωματική αντιπολίτευση περνάει (σε μεγάλο βαθμό) κάτω από το ραντάρ της προσοχής της κοινής γνώμης. Όμως, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο τον «ανασχηματισμό» της ΝΔ. Πρώτον, διότι έχει σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεύτερον, διότι καθρεπτίζει ευρύτερα φαινόμενα που αφορούν στο πολιτικό προσωπικό.

Η φθορά της κυβέρνησης Τσίπρα δεν είναι απλώς ραγδαία, αλλά και έντονη. Ο Τσίπρας ήταν άλλωστε ήδη ευάλωτος μετά τη νίκη του Σεπτεμβρίου. Λόγω της φθοράς αυτής, η ΝΔ προηγείται άνετα στις δημοσκοπήσεις. Όμως, δεν έχει ούτε δυναμική, ούτε εύρος στην απήχησή της. Συσπειρώνει απλώς έναν σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων της. Δεν πείθει ότι αποτελεί αξιόπιστη λύση. Εμφανίζεται ως το «μη χείρον» τόσο ως κομματική εικόνα, αλλά και ως ηγετική. Αρέσει δεν αρέσει, αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Οι περισσότεροι λένε «κανένας», όταν καλούνται να κάνουν επιλογές. Δεν έχουν εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση της ΝΔ. Θέλουν να τιμωρήσουν τον Τσίπρα. Υπό τις περιστάσεις, οι ψηφοφόροι θα έπρεπε να συρρέουν στη ΝΔ. Όμως, συρρέουν στους «αδιευκρίνιστους».

Η ΝΔ παραμένει ένα «φθαρμένο προϊόν», όπως είχα πει πριν χρόνια. Στη διαδρομή έγινε ακόμη πιο φθαρμένο. Η ηγεσία της δεν μπορεί να της δώσει πνοή. Ενώ το κόμμα καταπίνει την ηγεσία. Ο Μητσοτάκης διαθέτει και διακηρύσσει καλές προθέσεις. Επιθυμεί να αλλάξει το κόμμα του. Δηλώνει ότι είναι έτοιμος για συγκρούσεις. Τι γίνεται όμως στην πράξη; Η ΝΔ παραμένει ως έχει. Καμία πραγματική σύγκρουση δεν έχει συντελεστεί. Υπάρχουν μόνο ισορροπίες. Συμβιβασμοί με το κομματικό status quo. Άρα, ακινησία. Παράδοση στον άρρωστο μικρόκοσμο του κόμματος. Έτσι, αντί να εκτοξευθεί, η ΝΔ σέρνεται με την κατάκοπη εικόνα της. Ευνοείται μόνο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλά προς τα πίσω.

Προφανώς, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, η ΝΔ είναι φαβορί για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Λίγοι θα την επιλέξουν θετικά. Αρκετοί θα το κάνουν με βαριά καρδιά. Γιατί έχει μεγάλη σημασία η διαπίστωση αυτή; Διότι εάν κληθεί να κυβερνήσει, με μία εξαρχής κυρίως αρνητική εικόνα, η ΝΔ θα ξεκινήσει με ένα ισχνό πολιτικό κεφάλαιο. Αυτό που θα έχει στη διάθεσή της λοιπόν θα είναι λιγότερο απ' ό,τι διέθετε ο Τσίπρας τον Γενάρη του 2015. Θα είναι παρεμφερές με εκείνο του Τσίπρα τον Σεπτέμβριο. Άρα, στο πρώτο στραβοπάτημα, η φθορά της θα είναι ραγδαία. Με το στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει και τις νοοτροπίες του κομματικού μικρόκοσμού της, τα στραβοπατήματα θα είναι πολλά. Άλλωστε ο Τσίπρας, με πολύ περισσότερο κεφάλαιο στη διάθεσή του, δεν φανταζόταν πόσο γρήγορα θα το σπαταλούσε.

Όταν η ΝΔ απέκτησε νέα ηγεσία, δεν έγινε τίποτα για την αλλαγή του κόμματος, ώστε να προσελκυστούν νέα αξιόλογα στελέχη με διοικητικές ικανότητες. Ξεμένει έτσι με το φτωχοποιημένο διαχρονικά ανθρώπινο υλικό της. Λίγοι βεβαίως πρόσεξαν ποιοι ήταν οι «τομεάρχες». Τώρα, περισσότεροι έχουν εικόνα για το υλικό αυτό με τη «σκιώδη κυβέρνηση» της ΝΔ, που ανακοινώθηκε πομπωδώς και ανοήτως. Ως πιθανοί μελλοντικοί υπουργοί εμφανίζονται απλώς οι «συνήθεις ύποπτοι», δηλαδή ανεπαρκείς, ελαφρών βαρών, παλαιοκομματικοί, προϊόντα προκλητικής πλέον οικογενειοκρατίας. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες. Φρεσκάδα, μηδέν.

Βεβαίως, η «σκιώδης» δεν θα κρίνει την εκλογική μοίρα της ΝΔ. Αυτή άλλωστε δεν είναι στα αδύναμα χέρια της. Εξαρτάται από το εκκρεμές της οργής και απογοήτευσης με τον Τσίπρα. Οι αντιδράσεις για τη «σκιώδη» ανάγκασαν την ηγεσία της ΝΔ να διαρρεύσει πανικόβλητα πως «άλλη» θα είναι η «πραγματική κυβέρνηση». Ότι θα συρρεύσουν άφαντοι, ικανοί μη πολιτικοί! Τούτο αποτελεί ευχέλαιο. Διότι αν δεν αλλάξει ριζικά η ΝΔ, ό,τι και να συμβεί στις εκλογές, η επόμενη βαθιά κρίση της την περιμένει στη γωνία. Ενώ η χώρα μοιάζει καταδικασμένη πλέον να πορεύεται με ένα ανεπαρκέστατο κομματικό προσωπικό, που απλώς ανακυκλώνει τον εαυτό του. Συν, βεβαίως, τα προβλήματα της χώρας.

*Πολιτικός αναλυτής, επικοινωνιολόγος.
Γιάννης Λούλης


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top