Ερείπια στο Χαλέπι

Εν μέσω βαρύτατων κατηγοριών για μαζικές εκτελέσεις και ωμότητες από πλευράς των κυβερνητικών στρατευμάτων και των συμμάχων τους σε βάρος αντικαθεστωτικών μαχητών, αλλά και αμάχων, με μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής οι εναπομείναντες αντάρτες του ανατολικού Χαλεπιού δέχτηκαν τελικά να εκκενώσουν την πόλη μαζί με τις οικογένειες και τον οπλισμό τους, έπειτα από πολύωρο διπλωματικό «παζάρι» σε υψηλότατο επίπεδο, με βασικούς «παίκτες» τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Στην πράξη, οι αντάρτες δέχτηκαν τη ρωσική πρόταση για παράδοση της πόλης και οργανωμένη έξοδο, που υπήρχε στο «τραπέζι» εδώ και μήνες, αλλά απορριπτόταν συστηματικά, αποφεύγοντας το αναπόφευκτο λουτρό αίματος και τη διαφαινόμενη σφαγή των δεκάδων χιλιάδων αμάχων που παρέμεναν μέσα στον συνεχώς συρρικνούμενο θύλακα.
Σε κάθε περίπτωση, η πτώση του Χαλεπιού έπειτα από δραματική, πολύμηνη πολιορκία αποτελεί τη μακράν μεγαλύτερη νίκη της κυβερνητικής πλευράς στα σχεδόν έξι χρόνια εμφυλίου – μια νίκη που διασφαλίζει το «στάτους» του καθεστώτος Ασαντ και των συμμάχων του (Ρωσία, Ιράν, λιβανέζικη Χεζμπολάχ) ως κυρίαρχου «παίκτη» στη μεταπολεμική Συρία κόντρα στους σχεδιασμούς που έκαναν πολυάριθμοι σπόνσορες της αντιπολίτευσης.
Δεν είναι τυχαίο πως την κρίσιμη ανακοίνωση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την εκκένωση της πόλης από «όλους τους μαχητές» μέσω «προσυμφωνημένων διαδρόμων... που πρότειναν οι ίδιοι», έκανε ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βασίλι Τσούρκιν, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την οποία η Αμερικανίδα ομόλογός του, Σαμάνθα Πάουερς, ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους κατά της Ρωσίας και του Ιράν σε μια άκρως ψυχροπολεμική αντιπαράθεση.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την πρεσβευτή των ΗΠΑ, οι άμαχοι που θέλουν να εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι «φοβούνται, και δικαίως, ότι θα δολοφονηθούν εν μέση οδώ ή θα οδηγηθούν σε κάποιο από τα γκουλάγκ του Ασαντ».

Η «γέφυρα» με την Ευρώπη

Χαλέπι, βομβαρδισμοί
Το σχεδόν ισοπεδωμένο σήμερα Χαλέπι δεν είναι μόνον το βασικό προπύργιο της εξέγερσης ενάντια στον Ασαντ, η πολυπληθέστερη πόλη και ταυτόχρονα η οικονομική και βιομηχανική πρωτεύουσα της χώρας, αλλά και η «γέφυρα» με την Τουρκία και τους οικονομικούς δρόμους που οδηγούν στην Ευρώπη: γι’ αυτό άλλωστε από την πρώτη στιγμή έγινε το μήλον της Εριδος ανάμεσα στις δύο παρατάξεις και τους υποστηρικτές τους, που θυσίασαν χιλιάδες μαχητές και τεράστιες ποσότητες πολεμικού υλικού και χρημάτων για να το κατακτήσουν.
Τελικά, η «παρέμβαση» της Ρωσίας υπέρ του Ασαντ και η άμεση εμπλοκή της στον πόλεμο το φθινόπωρο του 2015 άλλαξε τις ισορροπίες και οδήγησε στη χτεσινή εξέλιξη, που βγάζει σε μεγάλο βαθμό από το παιχνίδι τούς λεγόμενους «μετριοπαθείς» αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και συγκεντρώνει τους εναπομείναντες αντικαθεστωτικούς σε δύο αμιγώς «τζιχαντιστικά» στρατόπεδα – αυτό της Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά, με ηγετική δύναμη την εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση αλ-Νούσρα, και αυτό του «Ισλαμικού κράτους», που ως γνωστόν μάχεται να διατηρήσει τα εδάφη του «Χαλιφάτου» στα ανατολικά.
Δυο περιοχές που, όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, τις επόμενες εβδομάδες θα βομβαρδιστούν ανηλεώς – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο πολυμέτωπος και πολυ-παραγοντικός «εμφύλιος» πόλεμος, με τους τουλάχιστον 300.000 νεκρούς και τα 11 εκατομμύρια πρόσφυγες, θα τερματιστεί σύντομα...

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προελαύνοντες κυβερνητικοί και οι παραστρατιωτικοί σύμμαχοί τους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και αρκετοί σκληροπυρηνικοί σιίτες εθελοντές πολιτοφύλακες από το Ιράν, το Ιράκ και τον Λίβανο, βρήκαν την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με όσα μέλη της αλ-Νούσρα και άλλων φανατικών σουνιτικών οργανώσεων, αλλά και όσους «συνεργαζόμενους» μαζί τους άμαχους έπεσαν τις τελευταίες ώρες στα χέρια τους.
Αλλωστε και οι σημερινοί ηττημένοι είχαν εμπλακεί σε μαζικές θηριωδίες όλο το προηγούμενο διάστημα, και ιδίως το 2012-13, και είναι σίγουρο ότι πολλοί «λογαριασμοί αίματος» θα ξεκαθαριστούν σιωπηρά αυτές τις μέρες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως συμβαίνει δυστυχώς σε όλους τους εμφυλίους.
Κανείς ωστόσο δεν ξέρει πόσοι μαχητές και άμαχοι εκτελέστηκαν ή κρατούνται αιχμάλωτοι– η ομίχλη του πολέμου καλύπτει για την ώρα τα πάντα, σε έναν εμφύλιο με έντονα στοιχεία προπαγάνδας εκατέρωθεν.

ΠΗΓΗ : efsyn.gr

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top