Χρειάστηκαν να περάσουν πάνω από 21 χρόνια από τον σεισμό της 15ης Ιουνίου του 1995 και 16 χρόνια από την πρώτη προσφυγή των συγγενών των θυμάτων στη δικαιοσύνη το 2000 για να αναγνωρίσει οριστικά και αμετάκλητα η επίσημη Πολιτεία την ευθύνη της απέναντι στα αθώα θύμα- τα που καταπλακώθηκαν κάτω από την πολυκατοικία στη Οδό Δεσποτοπούλου στο Αίγιο. 

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ 

Πριν από λίγα 24ωρα, ανταποκρινόμενος στη σχετική παρέμβαση της Περιφέρει- ας Δυτικής Ελλάδας, ο νέος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ενέκρινε τελικά την επιχορήγηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με ποσό 5,1 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμου χρέους που προέκυψε μετά την από έτους τελεσίδικη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Πάτρας να επιδικάσει ποσό 4,8 εκατ. περίπου στις οικογένειες των θυμάτων, συν τους τόκους και τα δικαστικά έξοδα. Το Δημόσιο καταδικάστηκε στην χορήγηση αποζημιώσεων για ηθική βλάβη από ψυχική οδύνη και υλικές ζημιές καθώς ο έλεγχος που είχε γίνει από τις υπηρεσίες της Πολεοδομίας της τότε Νομαρχίας Αχαΐας, ήταν πλημμελής με αποτέλεσμα βέβαια την κατάρρευση της στα 6,1R της 15ης Ιουνίου 1995. 

ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ 

Το Διοικητικό Εφετείο Πατρών με την προ διετίας εκδίκαση της υπόθεσης για δεύτερη φορά (την πρώτη φορά είχε τεθεί στο αρχείο αλλά η απόφαση αναιρέθηκε), δικαίωσε τον Οκτώβριο του 2015, 13 οικογένειες του Αιγίου που έμεναν στην πολυκατοικία και είχαν θύματα ή μέλη τους τραυματίστηκαν βαρύτατα και έχασαν τις ιδιοκτησίες τους. Τότε ασκήθηκε αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για παραλείψεις, στην κατασκευή της πολυκατοικίας που οδήγησαν στην πτώση της, τόσο σε εργολάβο όσο και σε μηχανικό, χωρίς ωστόσο να υπάρξει καταδικαστική απόφαση λόγω παραγραφής. 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ 

>Το 2000, πέντε χρόνια μετά το τραγικό συμβάν ξεκίνησε ο δικαστικός αγώνας από τους συγγενείς των θυμάτων με Αγωγή εναντίον του ελληνικού Δημοσίου και της Νομαρχίας Αχαΐας, εποπτεύουσας αρχής της Πολεοδομίας Αιγίου, για τις παράνομες πράξεις και παραλείψεις της κατά τον έλεγχο των στατικών μελετών και των οφειλόμενων νόμιμων ελέγχων κατά το στάδιο κατασκευής. Το 2001 απορρίπτεται η Αγωγή με την αιτιολογία ότι έπρεπε να συνταχθεί για το καθένα ξεχωριστά από τα αδικήματα αγωγή (ψυχική οδύνη, ηθική βλάβη, υλικές ζημίες). 

>Το 2004 με απόφασή «σταθμό» για τη νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων για πράξεις και παραλείψεις που συνδέονται αιτιωδώς με την πτώση κτίσματος από σεισμό, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πατρών δικαιώνει τα θύματα της πολυκατοικίας, ωστόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ασκεί έφεση. Το Διοικητικό Εφετείο Πατρών κάνει δεκτή την έφεση με ψήφους 2/1 (υπέρ των θυμάτων είχε ταχθεί μόνο ο πρόεδρος του Δ. Εφετείου). 

>Το 2013 το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο προσέφυγαν οι οικογένειες, εκδίδει απόφαση με την οποία επέρριπτε ευθύνες στην Πολεοδομία και επιστρέφει την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο, προκειμένου να επανεξεταστεί με άλλη σύνθεση του Δικαστηρίου. 

>Τον Μάρτιο του 2015 δικάζεται η υπόθεση στο Δ. Εφετείο Πατρών και τον Οκτώβριο εκδίδεται η απόφαση που αφορά δύο υποθέσεις με υλικές ζημιές και άλλες δύο ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top