ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Aπό τις 8 Νοεμβρίου μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου ο Γεν. Δείκτης αυξήθηκε κατά 11,34%

H πολιτική βλάπτει σοβαρά το χρηματιστήριο» και οι προεκλογικού τύπου δηλώσεις σχετικά με την επιδότηση χαμηλοσυνταξιούχων σε συνδυασμό με τις διαφαινόμενες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες βάζουν ξανά στο τραπέζι το ενδεχόμενο εκλογών, ανεβάζουν το πολιτικό ρίσκο και ρίχνουν το Χρηματιστήριο το οποίο εδώ και ένα μήνα (μετά την εκλογή Τραμπ) τρέχει με την ορμή «ταύρου», ανεβαίνοντας από τα επίπεδα των 580 μονάδων προς τις ισχυρές αντιστάσεις των 650 μονάδων. Η χθεσινή πτωτική συνεδρίαση ουσιαστικά κατοχύρωσε μέρος από τα κέρδη από το ράλι ενός μηνός και πλέον είναι η αφετηρία των νέων επενδυτικών στρατηγικών για το 2017. To διάστημα 8 Νοεμβρίου - 8 Δεκεμβρίου ήταν ένα από τα καλύτερα χρηματιστηριακά διαστήματα του 2016 με τον Γενικό Δείκτη να αυξάνεται από τις 582,2 μονάδες στις 8 Νοεμβρίου (αμέσως μετά τις αμερικανικές εκλογές) προς τις 648,27 μονάδες στις 8 Δεκεμβρίου με ελάχιστες διορθωτικές συνεδριάσεις στο ενδιάμεσο. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α αυξήθηκε από τα 41,126 δισ. ευρώ προς τα 45,303 δισ. ευρώ δηλαδή η χρηματιστηριακή άνοδος έφερε αύξηση κεφαλαιοποίησης κατά 4,187 δισ. ευρώ που προήλθε κυρίως από την άνοδο του τραπεζικού κλάδου. Από τα 25 blue chips του FTSE Large Cap 25, τα 22 είχαν θετικές αποδόσεις (από 1,74% έως 53,02%) ενώ μόλις 2 μετοχές κινήθηκαν οριακά πτωτικά και μόλις 1 κατέγραψε υποχώρηση περίπου 10%.

Η αγορά πλέον θα περιμένει στις επόμενες συνεδριάσεις να δει τι μέλλει γεννέσθαι στο πολιτικό επίπεδο αλλά και τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις στις πρόσφατες εξαγγελίες Τσίπρα. Εάν συνεχιστεί το «χριστουγεννιάτικο» ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές, υπάρχει το ενδεχόμενο να επιστρέψει και το ελληνικό χρηματιστήριο σε επίπεδα άνω των (ισχυρών) αντιστάσεων των 650 μονάδων βάζοντας υποθήκες για τις 680 - 700 μονάδες για την αρχή του 2017. Στην αντίθετη περίπτωση ίσως έχουμε αποκόμιση κερδών που θα οδηγήσει μέχρι τα Χριστούγεννα -δηλαδή σε περίπου 10 συνεδριάσεις- τον Γενικό Δείκτη προς τις 600 μονάδες ή στο χειρότερο ενδεχόμενο προς τις 580 μονάδες εξαϋλώνοντας τα όποια κέρδη είχαν δημιουργηθεί.

Η μεγάλη χρηματιστηριακή άνοδος αυτής της περιόδου προήλθε κυρίως από δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι η ραγδαία εκτίναξη των διεθνών χρηματιστηρίων μετά την εκλογή Τράμπ και ο δεύτερος ήταν η προεξόφληση θετικών εξελίξεων σχετικά με την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Οι ήδη υπερπουλημένες τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν ενόψει των (προεξοφλημένων) θετικών εξελίξεων, αλλά και της αυξημένης ρευστότητας των ξένων μετόχων τους τις μεγαλύτερες ανοδικές κινήσεις μέσα στο 2016. Ο τραπεζικός δείκτης αυξήθηκε στο συγκεκριμένο διάστημα των 20 συνεδριάσεων κατά 38% που ήταν η μεγαλύτερη συνεχόμενη άνοδος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο σύνολο των περισσότερων αγορών της Ευρωζώνης.

Ενδεικτικά από τις 8 Νοεμβρίου 2016 έως τις 8 Δεκεμβρίου 2016, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς αυξήθηκε κατά 53,02%, η μετοχή της Eurobank είχε άνοδο 40,78%, η μετοχή της ΕΤΕ αυξήθηκε κατά 38,8% και της Alpha Bank κατά 29,87%. Η τελευταία μάλιστα (Alpha Bank) κατάφερε να πιάσει τα επίπεδα τιμών στα οποία είχε κάνει την ανακεφαλαιοποίησής της πριν από ένα χρόνο περίπου (Νοέμβριο 2015). Οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές πλησίασαν τα δικά τους υψηλά έτους που είχαν προ του βρετανικού δημοψηφίσματος με την Πειραιώς να κινείται στα 0,228 ευρώ, η Eurobank στα 0,724 ευρώ και η μετοχή της ΕΤΕ να επιστρέφει πάνω από τα 0,25 ευρώ. Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές ευνοήθηκαν ιδιαίτερα και από το αντίστοιχο ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων και από το ενδεχόμενο ανταλλαγής των ομολόγων της EFSF. Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν τεράστιες υπεραξίες από την άνοδο των ελληνικών ομολόγων (πλέον τα 10ετή διαπραγματεύονται με τιμές άνω των 82 λεπτών/ευρώ πραγματοποιώντας ράλι 15%) αλλά και από το γεγονός ότι έχουν τα ομόλογα EFSF στα χαρτοφυλάκιά τους με επιτόκια της τάξης του 1,5% και σαφώς υψηλότερα αξία. Επιπλέον, τα αποτελέσματα εννεαμήνου των ελληνικών τραπεζών που ανακοινώθηκαν μέσα στον Νοέμβριο ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι με συνέχιση των στρατηγικών αναδιοργάνωσής τους, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να επιστρέψουν στο τέλος της χρήσης σε κερδοφόρα αποτελέσματα

Μη χρηματοοικονομικά blue chips
Σε ό,τι αφορά τα μη χρηματοοικονομικά blue chips, η μετοχή της Μυτιληναίος κατέγραψε μέσα στο διάστημα 8 Νοεμβρίου - 8 Δεκεμβρίου ράλι της τάξης του 21,96% μετά από τοποθετήσεις εγχώριων και ξένων θεσμικών επενδυτών, η Jumbo αυξήθηκε κατά 16,45% , η Motor Oil είχε σημαντική άνοδο 16,45% ποντάροντας και στη μερισματική της πολιτική αλλά και στα θετικά αποτελέσματα ενώ η μετοχή του ΟΤΕ αυξήθηκε κατά 11,83% στο ίδιο χρονικό διάστημα. Με εξαίρεση τις απώλειες (-9,99%) της Folli-Follie και τις οριακές απώλειες των Lamda Development και ΜΕΤΚΑ από τις 8 Νοεμβρίου μέχρι και προχθές τα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips είχαν καταγράψει σημαντικά κέρδη.

Φόβοι για τις ιταλικές τράπεζες
Η μεταβλητότητα στις ξένες αγορές και η ελληνική εξάρτηση

Οι ξένες αγορές και ειδικά οι ευρωπαϊκές, φαίνεται ότι μπορεί να ξεπέρασαν με τον ευκολότερο τρόπο και το ιταλικό δημοψήφισμα (μετά το Brexit και τις αμερικανικές εκλογές) αλλά σίγουρα οι ιταλικές τράπεζες παραμένουν «τραυματισμένες». Η ΕΚΤ κάνει ασκήσεις διαχείρισης κινδύνου πλέον, αλλά είναι γεγονός ότι όσοι προέβλεπαν καταστροφές και μαζικές πωλήσεις μάλλον έχουν χάσει το «τρένο της ανόδου». Οι περισσότεροι ξένοι χρηματιστηριακοί δείκτες παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους εξαιτίας της μεγάλης ρευστότητας που επικρατεί στο διεθνές σύστημα. Ωστόσο τα θεμέλια της Ευρωζώνης δεν φαίνονται αρκετά στέρεα το τελευταίο διάστημα. Τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών φαίνεται ότι θα εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τις τραπεζικές μετοχές πανευρωπαϊκά. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η αύξηση της παρουσίας των ξένων επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο τον Νοέμβριο (σύμφωνα με τα Axia Numbers) έχει αυξήσει την εξάρτηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τα ξένα funds και αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερους φόβους διορθώσεων.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top