Στα 22,4 εκ. ευρώ οι οφειλές προς τη ΔΕΥΑΠ

Στα 22,4 εκ. ευρώ οι οφειλές προς τη ΔΕΥΑΠΣτο ποσό των 22,4 εκατομμυρίων ευρώ έχουν ανέλθει οι οφειλές πάσης φύσης καταναλωτών νερού προς τη ΔΕΥΑΠ. Τα πρωτεία εξακολουθεί να διατηρεί ο Δήμος Πατρέων, ενώ μόνο οι υποχρεώσεις των μικρο-οφειλετών αθροίζονται στα έξι εκατομμύρια ευρώ.
ΕΠΑΝΗΛΘΕ
Το θέμα των ανείσπρακτων οφειλών προς τη ΔΕΥΑΠ επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση της νέας τιμολογιακής πολιτικής της δημοτικής επιχείρησης για το 2017.
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, εκτός του Δήμου (για τον οποίο εκκρεμεί συμψηφισμός έναντι οφειλών που έχει η ΔΕΥΑΠ απέναντί του), ανεκπλήρωτες οικονομικές υποχρεώσεις έχουν φορείς, εταιρείες-επιχειρήσεις και μεμονωμένοι πολίτες.
Περίπου σε ένα εκατομμύριο ευρώ υπολογίζονται τα ανεξόφλητα που προέρχονται από ανενεργά υδρόμετρα, και προφανώς είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να τα εισπράξει η ΔΕΥΑΠ.
Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ
Η αδυναμία των μικρών καταναλωτών να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής κρίσης και του ασταθούς εργασιακού περιβάλλοντος, αποτυπώνεται στο άθροισμα των οφειλών τους απέναντι στη δημοτική επιχείρηση (έξι εκ. ευρώ).
Στη λίστα με τους «μεγάλους» οφειλέτες περιλαμβάνονται ακόμα το ΠΕΑΚ, νοσοκομεία, ο ΟΛΠΑ (εκκρεμεί αίτημα στη συμβιβαστική επιτροπή), εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις από τον τουριστικό κλάδο, αθλητική εταιρεία κ.ά.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Για τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ παρενέβη και η παράταξη «Τώρα, για την Πάτρα». Υποστήριξε ότι πρέπει να παραμείνει ως έχει η ανταποδοτικότητα της ΔΕΥΑΠ και τα επιπλέον έσοδα να επιστρέφουν με τη μορφή νέων έργων. Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθεί η φορολόγηση της δημοτικής επιχείρησης, διαφορετικά η δημοτική αρχή ως έσχατη λύση «οφείλει να προχωρήσει στην ενσωμάτωση της ΔΕΥΑΠ στον Δήμο, όπως ήταν από δεκαετίες και η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης».
ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ
Σε σχέση με το φράγμα Πείρου-Παραπείρου η παράταξη υποστηρίζει ότι, ως προς τη διαχείριση των παγίων εγκαταστάσεων, η ευθύνη πρέπει να ανήκει στο κράτος, ενώ ως προς τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, το τιμολόγιο, την επίβλεψη του δικτύου κ.ά. «δικαιούχοι είναι οι πολίτες και πρέπει αυτοί να αποφασίζουν δια των εκπροσώπων τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση… και των υπηρεσιών της όπως είναι η ΔΕΥΑΠ. Ως γνωστόν οι Δήμοι Πατρέων, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας είναι οι φυσικοί δικαιούχοι του έργου και οφείλουν να αναλάβουν το πολιτικό βάρος που τους αναλογεί». 
 
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
 
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top