Είκοσι χρόνια μετά τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου «Αθήνα 97» και ο οι- κονομικός απολογισμός παραμένει νεφελώδης υπόθεση, εξελισσόμενος σε αντικείμενο πολιτικών καταιγίδων. Στα χαρακώματα βρέθηκαν ο Νίκος Νικολόπουλος και ο πρώην υπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, με αφορμή πληροφορίες του ανεξάρτητου βουλευτή ότι έχει ξεκινήσει επίδοση καταλογιστικών πράξεων. Ο βουλευτής αναφέρει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητάει ποσό 20 εκ. ευρώ από περί- που 38 άτομα, ανάμεσα στα οποία και ο Α. Φούρας, μέσω ειδοποιητηρίων που ξεκίνησε να αποστέλλει από την περασμένη Παρασκευή. 

Ο Α. Φούρας δήλωσε ότι δεν έχει παραλάβει καταλογιστική πράξη μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, τα έξοδα του «Αθήνα 97» είχαν προϋπολογιστεί σε 2.150.000.000 δρχ. και ανήλθαν στα 5.180.626.000 δρχ., ενώ ο συγκεντρωτικός λογαριασμός έφτασε στα 19.119.427.013 δρχ. (+ 400%). Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής αναφέρθηκε στα εξής: 

> Με απόφαση της ΚΟΕ απασχολήθηκαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 8.500 αστυνομικοί. Όμως καταβλήθηκαν έξοδα σε 15.000. Το συνολικό κόστος ανήρχετο σε 1.050.000.000 δρχ. Στα ταμεία της ΕΛΑΣ «έφτασαν» 910 εκ. δρχ. (διαφορά 130 εκ. δρχ.). 

> Για τους «εθελοντές» δαπανήθηκαν 600 εκ. δρχ. (χωρίς να καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους). 

> Στο ερώτημα ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσαν τα έργα «εκτός σκοπού», στο σπίτι της Άρσης Βαρών και στο Ποδηλατοδρόμιο, ο βουλευτής αποφαίνεται ότι ήταν η χορήγηση κονδυλίων χωρίς έγκριση σε αθλητικούς παράγοντες. 

> Η τελετή έναρξης-λήξης είχε προϋπολογιστεί στο ποσό των 800.000.000 δρχ. και καταβλήθηκαν 2.235.997.199 δρχ. (τρεις φορές περισσότερα). «Η αλήθεια είναι, εν τέλει, ότι οι διοργανωτές της λεηλασίας έλεγαν σε όποιον ήθελαν να κόβει τιμολόγιο και να περνάει από το ταμείο, χωρίς μετά την είσπραξη να ξέρουμε τι άλλο γινόταν. Κάπως έτσι δόθηκαν για… καπέλα 9,5 εκ. δρχ., για… τσιγαροθήκες 15 εκ. δρχ., για... λινάτσες 2,2 εκ. δρχ., για… τρόχισμα και βίδες 2,7 εκ. δρχ., για… αυτοκόλλητους αριθμούς 1,8 εκ. δρχ…» δήλωσε ο Ν. Νικολόπουλος. Ο Α. Φούρας Ο πρώην υφυπουργός απάντησε ότι οι αποφάσεις για τη διοργάνωση ελήφθησαν από οργανωτική επιτροπή που την αποτελούσαν 38 άτομα (από όλα τα κόμματα). Επεσήμανε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είναι ποινικό δικαστήριο, αλλά καταλογίζει τυπικές παραλείψεις, στις οποίες και αναφέρθηκε. Έφερε σαν παράδειγμα την παράδοση του τηλεοπτικού υλικού στην -δημόσια- ΕΡΤ αντί 6,5 εκατ., τη χορήγηση 3,5 εκατ. δραχμές για τις υπερωρίες των αστυνομικών, των πυροσβεστών κ.ά. επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα να πληρωθούν μέσω των υπουργείων που ανήκαν. «Ποινικά ελέγχθηκε η υπόθεση και πήγε στο αρχείο, γιατί δεν έχει βρεθεί ούτε ένα ευρώ να έχει καταχραστεί κάποιος. Τώρα το κλιμάκιο αποφάσισε να γίνει καταλογισμός, ο οποίος εμένα δεν μου έχει έρθει. Το πώς αποφάσισε, το ξέρει ο κ. Νικολόπουλος. Είναι οι διαπλοκές…» είπε και πρόσθεσε ότι αν έλθει ο καταλογισμός θα ακολουθήσει προσφυγή, την οποία πιστεύει ότι θα κερδίσει. 

«Καταλογισμούς για τυπικές παραλείψεις έχει κάνει το Ελεγκτικό Συνέδριο σε όλα σχεδόν τα πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης…». Ο Α. Φούρας υποστήριξε ότι ο Ν. Νικολό- πουλος έχει μένος απέναντί του επειδή του «χρεώνει» τη μη εκλογή του ως βουλευτή το 2007. Ο Ν. Νικολόπουλος επανήλθε στο θέμα, λέγοντας ότι κατά τον ίδιο ο Α. Φούρας ήταν ο «διευθυντής της ορχήστρας». Κάλεσε τον πρώην υφυπουργό να μην εκπλήσσεται για το ειδοποιητήριο που πρόκειται να παραλάβει. «Η αλήθεια είναι μία: 

Ως εγωκεντρικός και υπερόπτης και με αυξημένη την αίσθηση του ακαταδίωκτου, συνέβαλε καθοριστικά ώστε το κόστος των αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου 1997 να εκτιναχτεί από τα 2 στα 20 δισ. δρχ.! Ε, ήλθε η ώρα να αρχίσει να μετρά- ει αντίστροφα», εννοώντας ότι θα πρέπει να αποδώσει τα καταλογισθέντα.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top