Πολλά τρόφιμα έχουν επάνω τους την ταμπέλα zero για να δείξουν πως δεν περιέχουν καθόλου ζάχαρη και πως είνα κατάλληλα για όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος τους. Φαίνεται όμως πως όλο αυτό είναι ένας μύθος που δεν ισχύει. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε πως τα προϊόντα αυτά μπλοκάρουν ένα ένζυμο που θεωρείται σημαντικό για την πρόληψη της παχυσαρκίας.
Ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν έρευνες επανω στην ασπαρτάμη: Ένα γλυκαντικό που στην ΕΕ είναι γνωστό με την κωδική ονομασία E951 και την οποία χρησιμοποιούν πολλές εταιρίες συχνά σε πολλά προϊόντα που κυκλοφορούν με την ένδειξη «χωρίς ζάχαρη», όπως αναψυκτικά, γλυκίσματα, τσίχλες, στιγμιαίος καφές, γαλακτοκομικά και είδη αρτοποιίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Αpplied Physiology, Nutrition and Metabolism. έδειξαν πως η ασπαρτάμη μπλοκάρει το ένζημο του πεπτικού συστήματος που ονομάζεται εντερική αλκαλική φωσφατάση που προστατεύει από την παχυσαρκία.

Όταν οι ερευνητές έκαναν πειράματα με διατροφή που περιείχε ασπαρτάμη σε ποντίκια διαπίστωσαν πως η δράση του συγκεκριμένου ενζύμου στο λεπτό έντερο άρχισε να μειώνεται δραστικά. Με διάλυμα απλής ζάχαρης ή αλατιού παρέμενε όμως στα ίδια επίπεδα.

Αυτό που επίσης παρατήρησαν ήταν ότι στα ποντίκια που είχε χορηγηθεί διάλυμα ασπαρτάμης παραδόξως αυξήθηκε η συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα, ενώ παρατηρήθηκε και δυσανεξία στη γλυκόζη. Επίσης τα ποντίκια που είχαν λάβει ασπαρτάμη παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεϊνής TNF στο αίμα. Η πρωτεΐνη αυτή σχετίζεται επίσης με την εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top