Θέλοντας να πάρει αποστάσεις από τα όσα έλεγε το 2012 για παράλληλο νόμισμα ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου χαρακτήρισε τη συζήτηση αυτή «παραπλανητική» και διευκρίνισε ότι «μια τέτοια λύση δεν είναι ρεαλιστικό να συζητείται τώρα».
«Ίσως είχε κάποιο νόημα το 2012, αλλά όχι τώρα, καθώς υπάρχουν δείκτες σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας» επιχείρησε να εξηγήσει το σκεπτικό του που έχει υποστηρίξει ως πρόεδρος του ινσιτούτου Λεβί ο κ. Παπαδημητρίου στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. «Αν ήθελα το παράλληλο νόμισμα δεν θα μπορούσα να είμαι στην κυβέρνηση, αφού δεν θέλει να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι όταν έκανε τις δηλώσεις για παράλληλο νόμισμα ήταν διαφορετικές οι συνθήκες ενώ τώρα υπάρχουν δείκτες σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Εξέφρασε δε την απορία πως δεν καταλαβαίνει τις ανακοινώσεις και τα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ότι μιλάνε για κινδυνολογία.

Μάλιστα χαρακτήρισε ακατανόητη την κινδυνολογία που αναπτύσσει η αντιπολίτευση για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας όσα είπε στην τελετή παράδοσης-παραλαβής το πρωί της Δευτέρας ότι «είναι διαφορετικό πράγμα να μιλάς ως ακαδημαϊκός οπότε μπορεί να είσαι και ανεύθυνος και διαφορετικό να μιλάς ως πολιτικός», ενώ ανέφερε ότι το 2012 σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είχε προτείνει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Σε ερώτηση για το αν θα χρειαστούν νέα μέτρα ο νέος υπουργός Οικονομίας απάντησε κατηγορηματικά «όχι» εξηγώντας ότι αναμένονται 5,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016 από το ΕΣΠΑ τα οποία θα βοηθήσουν στο να «γυρίσει» το κλίμα και να επιτευχθούν τα πλεονάσματα το 2017 και το 2018.

Υποστήριξε, ακόμα, ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα δημιουργήσει την απαραίτητη σταθερότητα ώστε το επενδυτικό κοινό να φέρει τα κεφάλαιά του στην Ελλάδα.

Διευκρινίζοντας τα περί ανάπτυξης έθεσε ως προϋποθέσεις το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους και την ποσοτική χαλάρωση για να γίνει φτηνότερος ο δανεισμός.

Για τα «κόκκινα» δάνεια υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση για συμφωνία με τους δανειστές έως τις 21 Νοεμβρίου στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Απέφυγε, ωστόσο, να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες αρκούμενος μόνο στο ότι δεν θα υπάρξει μία ενιαία ρύθμιση για όλα τα δάνεια, αλλά «θα υπάρχουν ποσοστά», όπως είπε.

Απέκλεισε, επίσης, το ενδεχόμενο να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο λόγω των επενδύσεων και της ανάπτυξης που θα έρθει χαρακτηρίζοντας εφικτό το στόχο για 2,7% ανάπτυξη το 2017 με δύο προϋποθέσεις: τις ιδιωτικές επενδύσεις και την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Εμφανίστηκε, τέλος, σίγουρος για την αποτελεσματικότητά του λέγοντας ότι «δεν θα άφηνα μία πολύ καλή δουλειά, αν δεν πίστευα ότι μπορώ να καταφέρω αυτό που μου ζήτησε ο πρωθυπουργός».

ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top