ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ 

Ο Τραμπ πέτυχε την απρόσμενη νίκη του, γιατί απλούστατα κατάφερε να αξιοποιήσει το στοιχείο της «ανατροπής» που έχει μέσα της η πλειονοψηφία των πολιτών! Όπως γράφαμε σ’ αυτήν εδώ τη στήλη αμέσως μετά το BREXIT, στην παγκόσμια κοινή γνώμη (κυρίως στις πολυπληθέστερες των ελίτ, τάξεις των μικρομεσαίων στρωμάτων), επικρατεί μία διάθεση επανάστασης προς τις κατεστημένες δομές...

Πολύ ορθά, η αντίδραση αυτή ορίστηκε ως η «Fuck You All Vote», δηλαδή η διάθεση του ψηφοφόρου να στείλει... στο διάολο όλους εκείνους που του λένε τι να κάνει και ποιο είναι το σωστό, γιατί απλώς ο ίδιος ζορίζεται, κακοπερνά ή ξέμεινε από προοπτικές!
Πιθανότατα οι ελίτ να του λένε την αλήθεια και να του προτείνουν τις θετικότερες των λύσεων.

Πιθανότατα, η κατάσταση που θα έρθει να είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που ανετράπη... Λίγη σημασία έχει! Σημασία, στη φάση αυτή, έχει να καλυφθεί η εσωτερική ανάγκη επανάστασης και ανατροπής, ώστε ο «καταπιεσμένος» πολίτης να αισθανθεί λίγο πιο όμορφα... Τώρα, εάν πληρώσει ακριβά την προτίμησή του είναι κάτι εντελώς διαφορετικό!

Αυτό ζήσαμε και στο ελληνικό δημοψήφισμα του «ΟΧΙ», αυτό και στο BREXIT, αυτό και στις ΗΠΑ! Όπως γράφει ο Φουκογιάμα, σε μία εξαιρετική ανάλυσή του για τη νίκη Τραμπ, σ’ αυτήν σημαντικό ρόλο έπαιξε και το «vetocracy» που έχει κυριεύσει την Αμερική! Δηλαδή, η άποψη ότι σήμερα κυβερνά η άρνηση, που είναι πολύ πιο δυνατή από τη δημιουργία!

Αλλά να μην παραπλανιόμαστε! Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ο Ντόναλντ Τραμπ να μην είναι ως Πρόεδρος η γνήσια έκφραση της «ανατροπής» και απλώς να εκμεταλλεύθηκε το κλίμα προκειμένου να εκλεγεί ...


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top