Ανατριχιαστικές μνήμες από το παρελθόν ξύπνησε η ενέργεια νεοναζιστικής ομάδας στη Γερμανία που εκμεταλλεύτηκε τη θλιβερή επέτειο της Νύχτας των Κρυστάλλων για να κάνει επίδειξη ρατσιστικού και αντισημιτικού μίσους. 
H IΣΤΟΡΙΑ


H 9η Νοεμβρίου 1938, είναι η βραδιά που το καθεστώς του Χίτλερ μετέτρεψε το αντισημιτικό μίσος από θεωρία σε πράξη. Αυτή ήταν η αρχή του Ολοκαυτώματος από τους Γερμανούς ναζί και τους συνεργούς τους που κόστισε τη ζωή σε έξι εκατομμύρια Εβραίους μέχρι το 1945


Θυμίζοντας έντονα την εποχή που οι Εβραίοι σημαδεύονταν από το Τρίτο Ράιχ, μια νεοναζιστική ομάδα ανάρτησε στο Facebook λίστα με 70 καταστήματα και επιχειρήσεις που ανήκουν σε Εβραίους στο Βερολίνο.


Τα συγκεκριμένα σημεία είχαν σημειωθεί στον χάρτη της πόλης και τα συνόδευαν οι φράσεις «Σήμερα είναι μια τόσο ωραία ημέρα» και «Να οι Εβραίοι ανάμεσά μας». Η «ωραία ημέρα» δεν ήταν άλλη από την επέτειο της 9ης Νοεμβρίου 1938, τη βραδιά που το καθεστώς του Χίτλερ μετέτρεψε το αντισημιτικό μίσος από θεωρία σε πράξη, με την πυρπόληση καταστημάτων και συναγωγών. Αυτή ήταν η αρχή του Ολοκαυτώματος από τους Γερμανούς ναζί και τους συνεργούς τους που κόστισε τη ζωή σε έξι εκατομμύρια Εβραίους μέχρι το 1945.
Την ανάρτηση ανακάλυψε ομάδα εναντίον του ακροδεξιού εξτρεμισμού, που σε συνεργασία με βουλευτή των Πρασίνων επικοινώνησαν με τους περισσότερους ιδιοκτήτες για να τους προειδοποιήσουν ότι έχουν μπει στο στόχαστρο νεοναζί, ενώ ζήτησαν από το Facebook να την κατεβάσει.


Ο ιστότοπος δεν θεώρησε όμως προβληματική την ανάρτηση, καθώς δεν υπήρχε κάποια σαφής πρόσκληση σε έκφραση ρατσιστικής βίας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ούτε η αστυνομία έχει καταφέρει να προχωρήσει σε συλλήψεις, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ανησυχητική την εξέλιξη και έχει σημάνει συναγερμό στους κόλπους της εβραϊκής κοινότητας του Βερολίνου.


Ανάμεσα στους στόχους που είχαν σημειωθεί στον χάρτη ήταν και το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο, που επισήμως φέρει την επωνυμία «Μνημείο για τους Δολοφονηθέντες Εβραίους της Ευρώπης».


Οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα υπέστησαν βαρύτατο σοκ, ωστόσο δεν σκοπεύουν να ενισχύσουν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. «Το γεγονός ότι ήταν στην επέτειο της Νύχτας των Κρυστάλλων είναι ανησυχητικό» δήλωσε εκπρόσωπος του ιδρύματος. «Θυμίζει την κατάσταση τη δεκαετία του 1930, όταν οι Εβραίοι έμπαιναν σε λίστες, και αυτό είναι ένα άκρως ενοχλητικό συναίσθημα. Ελπίζουμε να μην προκύψει κάτι κακό από αυτή την ενέργεια».


Μέρκελ
Η Ανγκελα Μέρκελ άδραξε την ευκαιρία να προειδοποιήσει για το ρατσιστικό μίσος το οποίο δυστυχώς βρίσκει γόνιμο έδαφος σε κομμάτια της γερμανικής κοινωνίας και κήρυξε εκ νέου τη μάχη ενάντια στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό. Εξέφρασε δε τον αποτροπιασμό της για την ευκολία με την οποία εκδηλώνονται φαινόμενα μίσους και πρόκλησης τόσο στο Διαδίκτυο όσο και στους δρόμους.


«Τα γεγονότα της Νύχτας των Κρυστάλλων ήταν ο προπομπός της μεγαλύτερης γενοκτονίας στην ιστορία της ανθρωπότητας» υπενθύμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, που δεν έκρυψε την αγωνία της για τη στοχοποίηση ολόκληρων κοινοτήτων, όπως η εβραϊκή, αλλά και των προσφύγων και μεταναστών από την ανερχόμενη, όπως φαίνεται, σκηνή των νεοναζί και των ακροδεξιών στη Γερμανία.


ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top