Προκλητική συμπεριφορά πάνω από το Αιγαίο την ώρα που ο κ. Μπαράκ Ομπάμα έκανε δηλώσεις μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο επέδειξε ακόμη μία φορά η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Ζεύγος οπλισμένων τουρκικών F-16 εισήλθε στις 13.22 στο FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου. Aμεσα απογειώθηκε από την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο ζεύγος ελληνικών F-16 για να προχωρήσει στη συνήθη διαδικασία αναγνώρισης και αναχαίτισης. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των ιπταμένων της Π.Α. τα τουρκικά αεροσκάφη παρέμειναν στον αέρα και ενεπλάκησαν με τα ελληνικά στις 13.35 στα δυτικά της Χίου και στις 13.40 και 13.45 στα δυτικά της Λέσβου. Αποχώρησαν από το FIR Αθηνών καταδιωκόμενα από τα ελληνικά στις 13.50.

Πέρα από τις τρεις εικονικές αερομαχίες που σημειώθηκαν, δύο τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 προχώρησαν σε σειρά παραβιάσεων. Τις τελευταίες εβδομάδες οι αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο έχουν αυξηθεί και αποδίδονται από στρατιωτικές πηγές στην ανάγκη εκπαίδευσης των νέων Τούρκων πιλότων που έχουν κληθεί να αναπληρώσουν τα κενά που δημιουργήθηκαν από τις μαζικές αποστρατεύσεις και φυλακίσεις ιπταμένων στη γειτονική χώρα.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η χθεσινή επιμονή των τουρκικών F-16 συνδέεται με την παρουσία του κ. Ομπάμα στην Αθήνα και τους πολύ αυστηρούς περιορισμούς που τίθενται στην αεροπλοΐα σε οποιαδήποτε επίσκεψη προέδρου των ΗΠΑ. Παράλληλα χθες, στη Νότια και Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ βρισκόταν σε εξέλιξη η συμμαχική άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου «Ramstein Guard».
 
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top