Τα γονίδιά μας αποκαλύπτουν όχι μόνο πόσα παιδιά θα αποκτήσουμε αλλά και σε ποια ηλικία θα έρθει το πρώτο.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακάλυψαν για πρώτη φορά περιοχές του DNA που “μαρτυρούν” την ηλικία που θα ξεκινήσουμε την οικογένειά μας αλλά και το μέγεθός της. Μέχρι τώρα, θεωρούσαμε την απόκτηση των απογόνων ένα θέμα που εξαρτάται από τις προσωπικές επιλογές του ατόμου και περιβαλλοντικών συνθηκών. Η μελέτη αυτή ήρθε να προσθέσει έναν νέο, γενετικό παράγοντα που επηρεάζει την απόκτηση παιδιών.

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία για την απόκτηση του πρώτου παιδιού από 238.000 άνδρες και γυναίκες καθώς και για το μέγεθος της οικογένειας από άλλους 330.000 ανθρώπους. Βασιζόμενοι σε αυτά τα στοιχεία αλλά και σε 62 προηγούμενες μελέτες εντόπισαν 12 περιοχές του DNA όπου υπάρχουν 24 γονίδια που επηρεάζουν – αν και όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό – την αναπαραγωγική συμπεριφορά ανδρών και γυναικών. Συγκεκριμένα, υπολόγισαν ότι από κοινού οι 12 αυτές περιοχές του γονιδιώματος επηρεάζουν σε ποσοστό περίπου 1% το πότε θα γεννηθεί το πρώτο παιδί και σε ποσοστό μόνο 0,2% τον συνολικό αριθμό τους. Αν και επεσήμαναν ότι αυτά τα ποσοστά φαίνονται “υπερβολικά μικρά”, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προβλεφθεί αν μια γυναίκα δεν θα κάνει καθόλου παιδιά στη ζωή της.

Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν πως με περισσότερες έρευνες πάνω στο γενετικό υλικό θα καταφέρουν να έχουν καλύτερη πρόβλεψη για την αναπαραγωγική συμπεριφορά που πιθανότατα θα αγγίξει το 20%. Υπολογίζουν πως οι προσωπικές επιλογές και οι συνθήκες θα έχουν πάντα τη μεγαλύτερη επιρροή (80%), όμως το DNA θα μπορέσει να μας αποκαλύψει πολλά ακόμα στοιχεία για το “αν” και “πότε” θα αποκτήσουμε οικογένεια.
 
 
 
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top