Λύση τύπου "σχεδίου Ανάν" για το Κυπριακό με ομοσπονδιακή κυβέρνηση


Σε πολύ προχωρημένο στάδιο έχουν φτάσει οι συζητήσεις στην Ελβετία.

Το 2016 δεν το όρισαν τυχαία οι παγκοσμιοποιητές ως έτος επίλυσης του Κυπριακού, καθώς ήδη οι δύο πλευρές έχουν φτάσει σε πολύ προχωρημένο σημείο διαπραγμάτευσης κάτω από τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας.

Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων ήδη ξεκίνησε και έχουν διαρρεύσει οι πρώτες εκτιμήσεις για τη λύση που αναμένεται να δοθεί. Κυπριακά ΜΜΕ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσει ακόμη και αύριο Τρίτη το θέμα.

Πρωταρχικό ζήτημα είναι το εδαφικό, με τον πήχη από την τουρκοκυπριακή πλευρά να είναι αρκετά μεγάλος, ωστόσο πληροφορίες θέλουν να έχουν υποχωρήσει σημαντικά οι τουρκοκυπριακές απαιτήσεις.

Οι Αναστασιάδης και Ακιντζί έβαλαν στο τραπέζι το τελευταίο ποσοστό που θα ήταν διατεθειμένοι να αποδεχτούν, δεδομένου ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά άρχισε με δεδομένο το 32%(!!) επί των εδαφών. Ωστόσο φαίνεται πως αυτό έχει πέσει στο 29,2%, πού κοντά δηλαδή στο ποσοστό που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν για τα τουρκοκυπριακά εδάφη.

Παράλληλα στον δεύτερο γύρο στην Ελβετία θα συζητηθεί και το ζήτημα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν στη δημιουργία "ομοσπονδιακών πάρκων" που θα λειτουργούν ως ζώνες κοινής εκμετάλλευσης ή ουδέτερης ζώνης.

Όλα είναι πιθανά και ο φόβος της Τουρκίας πάντοτε υπαρκτός.

ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top