Συντάκτης:
Κώστας ΖαφειρόπουλοςΠοινική δίωξη για απιστία της υπηρεσίας σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου ασκήθηκε σε 11 υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ε. Ράικου.

Η υπόθεση σχετίζεται με κονδύλια τα οποία χορηγήθηκαν σύμφωνα με το διεθνές πρόγραμμα «Balkan Trust of Democracy» με απόφαση των συγκεκριμένων υπαλλήλων την περίοδο 2004-2006 σε αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση με την επωνυμία «German Marshall Fund» χωρίς να καταλήξουν στους σκοπούς για τους οποίους διατέθηκαν.

Πρόκειται για ακόμα έναν φάκελο διαφθοράς σχετιζόμενο με «προβληματικές ΜΚΟ» που στάλθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στην αρμόδια Εισαγγελία, η οποία ερεύνησε χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ προς τη συγκεκριμένη οργάνωση.

Το επίμαχο ποσό καταβλήθηκε με χρηματικά εντάλματα προπληρωμής μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.

Κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας προέκυψε ότι χρηματοδοτήθηκε η εν λόγω ΜΚΟ βάσει διάταξης που αφορούσε δαπάνες βοήθειας προς ξένες χώρες λόγω θεομηνιών ή πολεμικών, πολιτικών γεγονότων για απροσδιόριστες αναπτυξιακές της δράσεις.

Η κίνηση αυτή έγινε χωρίς έλεγχο των αρμόδιων αρχών για το πού τελικά κατέληξε το ποσό που μπήκε στο ταμείο της ΜΚΟ και χωρίς να υπάρχει καμία ανυπέρβλητη ή επείγουσα ανάγκη που να καθιστά αναγκαία την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής.

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Διαφθοράς, αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάστηκαν στη Βουλή μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών την υπό διερεύνηση περίοδο 2004-2006 ήταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, στο βιογραφικό του οποίου διαβάζουμε πως «συμμετείχε σε προγράμματα νέων ηγετών στις ΗΠΑ (German Marshall Fund of the United States), στη Γαλλία (υπουργείο Εξωτερικών) και στη Γερμανία».

Υπενθυμίζεται πως ποινική δίωξη σε βάρος 13 στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών έχει ασκηθεί με ανάλογο κατηγορητήριο για την υπόθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», για παράνομες χρηματοδοτήσεις που φτάνουν το 1,2 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2000-2001.

Η συγκεκριμένη δίκη πάντως έχει αναβληθεί ήδη πολλές φορές για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να καθυστερεί τόσο αυτή η εκδίκαση όσο και ανάλογων υποθέσεων όπου εμπλέκονται «αμαρτωλές» ΜΚΟ.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό χθες, δίωξη για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος διοικούντων το 2005 του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Η συγκεκριμένη δικογραφία αφορά χρηματοδότηση 400.000 ευρώ του εποπτευόμενου από το υπουργείο Παιδείας οργανισμού για δύο αναπτυξιακά προγράμματα.

Τα χρήματα εισπράττονταν μέχρι το 2006, ωστόσο τα προγράμματα τα οποία έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2008 δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Επιπλέον το ποσό των 400.000 ευρώ παρακρατήθηκε και δεν επιστράφηκε, αν και επανειλημμένως ζητήθηκε η επιστροφή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
 
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top