Εκτός από τη φορολόγηση, αν και μικρότερη στη γείτονα, τώρα απειλούνται εδώ και με τσουχτερά πρόστιμα

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Σε σειρά εξαγγελιών για αυστηρούς ελέγχους και τσουχτερά πρόστιμα σε Ελληνες επιχειρηματίες που ανοίγουν εικονικές εταιρίες στη Βουλγαρία έχει αποδυθεί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, με προφανή στόχο τον εκφοβισμό όσων θέλουν να μεταφέρουν την επαγγελματική δραστηριότητά τους προκειμένου να τύχουν ευνοϊκότερης φορολόγησης.

Τα στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια δείχνουν ότι το 2015 υπήρξαν περίπου 2.000 νέες εγγραφές επιχειρήσεων, οι οποίες στο σύνολό τους δεν εμφανίζουν απασχολούμενο, ενώ δεν περιλαμβάνουν μεταφορά παραγωγικής ή εμπορικής δραστηριότητας. Μόνο τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2016 εκδόθηκαν 1.500 νέα ΑΦΜ στη Βουλγαρία, τα περισσότερα εικονικά, αλλά και κάποια εξ αυτών με παραγωγική δραστηριότητα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, εγγεγραμμένες και ενεργές επιχειρήσεις με ελληνική συμμετοχή ήταν κατά το α' τετράμηνο του 2016 περίπου 15.000, από 13.500 στα τέλη του 2015 και 9.000 το 2013.

Οπως επισημαίνει η έκθεση της πρεσβείας, πολλές από τις εν λόγω εταιρίες έχουν ιδρυθεί με μοναδικό σκοπό την αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου και όχι οπωσδήποτε για τη μετεγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων. Ακόμα και στην τελευταία περίπτωση όμως στην πλειονότητά τους πρόκειται για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για λόγους επιβίωσης

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη διάσταση, την οποία δεν φαίνεται να αναδεικνύει, για ευνόητους λόγους, το υπουργείο Οικονομικών: για πολλές επιχειρήσεις η μετεγκατάσταση ή ακόμα και η αρχική υπόσταση της εταιρίας στη Βουλγαρία που έχει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές είναι αναγκαστική για λόγους επιβίωσης. Κι ακόμα κι αν εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα και δεν απασχολούν εργαζομένους, μετέφεραν εκεί τις δραστηριότητές τους για να αποφύγουν το οριστικό λουκέτο. 
Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος επί των κερδών στη Βουλγαρία ανέρχεται σε 10% από 29% που είναι στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι το 2015 η Ελλάδα κατείχε την 4η θέση στη γενική κατάταξη των ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία, μετά την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Γερμανία.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top