Η Αγκυρα απειλεί και εκβιάζει προς πάσα κατεύθυνση. Από τα σκιρτήματα της καρδιάς του Ερντογάν, που τον οδηγούν στις ρητορείες για ανατροπή ιστορικών συμφωνιών και του διεθνούς δικαίου, έως τις κωμικές προτροπές υπουργών του να αλλάξουν οι μητέρες της Τουρκίας τα νανουρίσματα στα παιδιά τους. Να χρησιμοποιούν το «νάνι» (κοιμήσου) για να... ξυπνούν με οθωμανικά οράματα.

Σελτζούκοι και χαλίφηδες, μάχες κατά των Βυζαντινών τον 11ο αιώνα και η μακρινή επέτειος άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453 ανακατεύονται για να κατασκευαστεί ένα νέο ισλαμοτουρκικό αφήγημα. Προς δόξαν της «Μεγάλης Τουρκίας» του μέλλοντος. Οι ιστορικές ασκήσεις ρητορικής, βέβαια, από μόνες τους δεν συνιστούν πρόβλημα. Προσβάλλουν απλώς το παρελθόν. Αρχίζουν να παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις όταν αναγορεύονται σε οδηγούς πολιτικής. Οταν ανασύρονται σαν εργαλεία για την επίτευξη σύγχρονων στόχων. Σε βάρος της διεθνούς νομιμότητας, της ειρηνικής συνύπαρξης και της φιλίας μεταξύ γειτόνων.

Το καθεστώς Ερντογάν εκβιάζει, με εντεινόμενους ρυθμούς, την ΕΕ για την παραχώρηση «βίζας» στους Τούρκους πολίτες. Επισείοντας την ακύρωση της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το Προσφυγικό. Το ίδιο κάνει με τον τζιχαντιστικό κίνδυνο για να βάλει χέρι στη βόρεια Συρία. Ισως και ακόμη παραπέρα. Χάνοντας κάθε μέτρο χαρακτηρίζουν ακόμη και τη Γερμανία ως καταφύγιο και πύλη τρομοκρατών. Ολα αυτά είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά και υπερβαίνουν τα συνήθη διπλωματικά «όπλα» στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων για τις νέες πραγματικότητες στην Εγγύς και Μέση Ανατολή.

Ο χαρακτηρισμός «απρόβλεπτος» για τον Ερντογάν δεν αρκεί, πλέον, για να περιγραφούν αντιλήψεις και πρακτικές του σε ένα ρευστό περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον. Η χώρα μας, παρακολουθώντας με νηφαλιότητα και εθνική αποφασιστικότητα τις εξελίξεις, αναδύεται σε ισχυρό πόλο σταθερότητας στην περιοχή. Πρόκειται για έναν ρόλο που η αξιοποίηση και η ενίσχυσή του συνιστούν την καλύτερη απάντηση απέναντι στις όποιες προκλήσεις.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top