Την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στη δύσκολη συγκυρία και τη «διαρκή» προσπάθεια για έξοδο από την κρίση, μέσω και της ρύθμισης του χρέους, δείχνει, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, το «παγκόσμιας εμβέλειας» γεγονός της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα στις 15 και 16 Νοεμβρίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου συνδέει, άλλωστε, την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα -λίγα 24ωρα, δε, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ- με το ότι θα συνοδεύεται από τον Τζακ Λιου. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ως γνωστόν, είχε πρόσφατα διαμηνύσει ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους πρέπει να ρυθμιστεί πριν από το τέλος του 2016. Γιατί; Διότι, όπως τόνισε ο κ. Λιου, μιλώντας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ βλέπουν θετικά την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, θεωρώντας ότι αποτελεί το αποφασιστικό βήμα για το πέρασμα σε μια εποχή ανάπτυξης και ευημερίας.

Το Κυπριακό
Ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα, που κάθε άλλο αποκλείεται να ενταχθεί στην ατζέντα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, αφορά το Κυπριακό -«εκεί που για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια έχει διαμορφωθεί το έδαφος ώστε όλες οι πλευρές να καταλήξουν από κοινού σε μια ουσιαστική και πραγματικά δίκαιη και βιώσιμη λύση για το ζήτημα», τονίζουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, συμπληρώνοντας ότι μείζον θέμα είναι επίσης αυτό της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.


«Η Ελλάδα μέσα από μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική έχει καταφέρει να αποκτήσει έναν οργανικό ρόλο στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που υπάρχουν, με σκοπό την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές εν αναμονή της άφιξης του Μπαράκ Ομπάμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Για το Μαξίμου έχει ιστορική σημασία ότι ο ηγέτης των ΗΠΑ «επιλέγει τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, τον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία, για να εκφωνήσει την τελευταία δημόσια ομιλία του σε διεθνές ακροατήριο πριν από την παράδοση της σκυτάλης στον Ντόναλντ Τραμπ».

Οι πληροφορίες από την κυβερνητική πλευρά λένε ότι η ομιλία Ομπάμα θα υπογραμμίζει την παρακαταθήκη της υπεράσπισης των προοδευτικών αξιών σε παγκόσμια κλίμακα και θα είναι ένα καθολικό μήνυμα υπέρ των πανανθρώπινων ιδανικών της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα «θα αναδεικνύει τη στάση αξιών, στη βάση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, τόσο της κυβέρνησης όσο και του ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι κάποιοι επιχειρούν να μειώσουν τη σημασία του ταξιδιού Ομπάμα στην Αθήνα και φτάνει στο «διά ταύτα» σχολιάζοντας: «Δυστυχώς και η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να υιοθετήσει μια τέτοια στάση. Θα επρόκειτο για μικροψυχία αν δεν ήταν στην πραγματικότητα άλλο ένα επεισόδιο της τυφλής αντιπολιτευτικής γραμμής, που επενδύει μονάχα στο χάος και στην καταστροφή».

Μάλιστα το Μαξίμου δεν μένει εκεί, αλλά κάνει σφοδρή επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρεώνοντάς του ότι «δεν θέλει την αποτυχία της κυβέρνησης, αλλά της ίδιας της χώρας. Θέλει να προκαλέσει αποσταθεροποίηση, εκτροχιασμό του προγράμματος και αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Στρατηγική της είναι η υλοποίηση ενός σκληρού προγράμματος λιτότητας, το οποίο θέλει να χρεώσει στη σημερινή κυβέρνηση».

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top