Προκλητικός ο Αλβανός Ράμα: «Η Ακρόπολη διασώθηκε χάρη στους Αλβανούς»


Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, για το ζήτημα της Χειμάρρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικός με μια γελοία ανάρτηση του στο Facebook.

Συγκεκριμένα ο Αλβανός πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο Facebook, έγραψε μεταξύ άλλων, ότι «η Ακρόπολη διασώθηκε χάρη στους Αλβανούς» απαντώντας με τον τρόπο αυτό στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Έντι Ράμα δημοσίευσε στο Facebook μια γκραβούρα που απεικονίζει την Αθήνα του 1670 με σχόλιο «η Ακρόπολη στέκεται ακόμα χάρη στον Αλβανό Αρχιεπίσκοπο της Αθήνας, Γεωργίου Δούσμανη, ο οποίος ζήτησε από τους βενετσιάνους να μην βομβαρδίσουν την Αθήνα».

Ομογενειακές ιστοσελίδες αναπαράγουν το μήνυμα του Αλβανού Ράμα:
«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και το 1925 ο Έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος - Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός) μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του Αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δουσμανη (Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά.Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνοι, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, παρόλο που η Χειμάρρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και την ελληνική γλώσσα ως "κοινή διάλεκτο" της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, αυτό δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία. Μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός».

Η ανάρτηση ακολούθησε τα ειδοποιητήρια που είχαν στείλει οι αλβανικές αρχές την 28η Οκτωβρίου με παραλήπτη 19 οικογένειες ομογενών στη Χειμάρρα, καλώντας τους να εκκενώσουν τις κατοικίες τους εντός πέντε ημερών, προκειμένου να κατεδαφιστούν.

Αυτό το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο ζήτησε την άμεση ακύρωση της κατεδάφισης.


ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top