Γράφει ο Δημήτριος Α. Νικολάου
MSc. ΦυσιοθεραπευτήςΤα ψηλά τακούνια αποτελούν αποδέκτες μεγάλης αγάπης τα τελευταία χρόνια από το γυναικείο πληθυσμό, κυρίως λόγω της κομψότητάς τους, της θηλυκότητας με την οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και της σεξουαλικής αυτοπεποίθησης που προσδίδουν. Δυστυχώς όμως παρατηρείται, ότι σημαντικά μεγάλος αριθμός γυναικών, “θυσιάζουν” στα πλαίσια της καλαισθησίας της υγεία των ποδιών τους και κατ’ επέκταση του υπολοίπου σώματος.
Τα ψηλά τακούνια έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί για πόνους (καθώς και παραμορφώσεις) σε πολλαπλές ανατομικές περιοχές του σώματος όπως η οσφυϊκή μοίρα, η περιοχή του αυχένα και οι διαρθρώσεις των γονάτων – πέρα από την άμεσα συσχετιζόμενη περιοχή του άκρου ποδός, με το ποσοστό πιθανής ύπαρξης διαστρέμματος να ανέρχεται στο 80% - .
Το συγκεκριμένο υπόδημα στοχεύει στη διατήρηση του ποδιού σε μια θέση με φορά προς τα κάτω (θέση η οποία προσδίδει το στοιχείο του ελκυστικού, επιθυμητού, λεπτού στυλ στο πόδι). Η θέση αυτή, όπως είναι αναμενόμενο, οδηγεί στην εναπόθεση υπερβολικής πίεσης στις διάφορες ανατομικές δομές του άκρου ποδός και έχει ως αποτέλεσμα τις ακόλουθες μη ευχάριστες παρατηρήσεις: μεταφορά του κέντρου βάρους, συρρίκνωση του αχιλλείου τένοντα, σφυροδακτυλία, εκφυλισμός των γονάτων, βράχυνση μυϊκών ομάδων της κνήμης.
Η προαναφερθείσα μεταφορά του κέντρου βάρους οδηγεί σε αστάθεια, η οποία σε συνδυασμό με μια πιθανή μυϊκή αδυναμία, εντοπισμένη κυρίως στα κάτω άκρα, αυξάνει τις πιθανότητες ύπαρξης τραυματισμού π.χ. διαστρέμματα καθώς και πτώσεις. Αρκετά πιθανή, δυστυχώς, είναι και η ύπαρξη ενός κατάγματος ως αποτέλεσμα της πτώσης.
Καταλήγουμε ως εκ τούτου ότι τα ψηλά τακούνια στα παπούτσια δημιουργούν προβλήματα στα πόδια και όταν συνδυάζονται με μια μυϊκή αδυναμία αυξάνουν τις πιθανότητες τραυματισμού και πτώσεων. Η πιο πιθανή περιοχή τραυματισμών είναι οι αστράγαλοι καθώς δέχονται όλη την επιβάρυνση της νέο-αποκτούμενης θέσης του σώματος.  
Πως θα μπορούσε να βοηθήσει ένας φυσιοθεραπευτής
Σκοπός του φυσιοθεραπευτή δεν είναι να απαγορεύσει στην ασθενή του τη χρήση ψηλών τακουνιών, καθώς αυτό θα ήταν κάτι υπερβολικά δύσκολο έως αδύνατο. Αντιθέτως, επιθυμούμε να ενημερώσουμε ώστε να περιορίσουμε τη χρήση των συγκεκριμένων υποδημάτων και φυσικά να προφυλάξουμε από πιθανούς τραυματισμούς και λοιπές δυσμενείς καταστάσεις. Αυτό θα γίνει αξιολογώντας την ισορροπία της ασθενούς και φυσικά τη μυϊκή δύναμη των κάτω άκρων. Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα αλλά και τις προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες της ασθενούς, ο φυσιοθεραπευτής θα κληθεί να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα ασκήσεων που είναι εξατομικευμένο, και αποσκοπεί στη βελτίωση της ισορροπίας και της μυϊκής δύναμης/αντοχής.

Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top