Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Οριακά χαμηλότερα έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, περιορίζοντας σημαντικά την πτώση του προς το τέλος της συνεδρίασης, ακολουθώντας το ψύχραιμο κλίμα που υιοθέτησε σταδιακά η Ευρώπη, αλλά και η ίδια η Wall Street, στον απόηχο του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,05% στις 581,92 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 583,30 μονάδων (+0,19%) και 572,41 μον. (-1,68%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 52,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 563 χιλ. τεμάχια

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,21%, στις 1.540,01 μονάδες, ενώ στο -1,09% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 741,52 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 652,89 μονάδες.

Ούτε σοκ... ούτε δέος δεν είχαμε σήμερα στις διεθνείς αγορές, αν και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις απώλειες που συνόδεψαν την επικράτηση του Donald Trump στις χθεσινές αμερικανικές εκλογές. Η ψυχραιμία που επέδειξαν οι traders σήμερα επηρέασε και το "μικρό" ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κατάφερε να μη χάσει τη στήριξη των 574-575 μονάδων και να διατηρήσει υπό έλεγχο τις απώλειες του.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, δύο ήταν οι βασικοί καταλύτες για τη μη επανάληψη του κραχ που επακολούθησε του βρετανικού δημοψηφίσματος. Ο πρώτος ήταν το γεγονός ότι η δυσπιστία των αγορών στις δημοσκοπήσεις οδήγησε πολλούς επενδυτές να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους με βάση όλα τα σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν στις αμερικανικές εκλογές, και ο δεύτερος ήταν ότι η επικράτηση των Ρουπουμπλικανών στη Γερουσία θα βάλει φρένο σε όποια αντισυμβατικά σχέδια έχει ο νέος πλανητάρχης.

Έτσι, η ριζική ανάκαμψη του δολαρίου (λίγο μετά τις 15:00), βελτίωσε σημαντικά και το κλίμα στις ευρωαγορές, μεταφέροντας τις ψύχραιμες κινήσεις και στο ελληνικό ταμπλό. Βέβαια, σύμφωνα με τους αναλυτές, το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε το επόμενο διάστημα τη μεταβλητότητα να επικρατεί, καθώς θα χρειαστεί χρόνος για να αποτυπωθεί πλήρως ο αντίκτυπος στις αγορές.

Κρίσιμης σημασίας θα είναι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες για την πορεία της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιστρέφει η στρατηγική της Federal Reserve η οποία το προηγούμενο διάστημα προετοίμαζε το έδαφος για μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Τώρα, στο εσωτερικό της χώρας μας, η επικράτηση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, αφήνει στο κενό τους ελληνικούς χειρισμούς ενόψει και της επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα. Όπως αναφέρει το Capital.gr το Μαξίμου είχε επενδύσει γη και ύδωρ για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, με την εκλογή Τραμπ να ανατρέπει τους πανηγυρισμούς για την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα.

Η έλευση πλέον του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, στον οποίο η κυβέρνηση πόνταρε και επικοινωνιακά για στήριξη σε ό,τι αφορά το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, στερείται της δυναμικής που επεδίωκε η Κυβέρνηση να εμφανίσει σχετικά με την ευόδωση του οδικού της άξονα: Β' αξιολόγηση, ρύθμιση χρέους, ένταξη σε QE. Και τούτο, γιατί, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του νέου πλανητάρχη, η Αμερική πρέπει να κάνει "βήμα πίσω" σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα και να αφήσει να λύσει το θέμα η Γερμανία ή ... ο Πούτιν.

Πάντως, ανάχωμα, τη σημερινή πτώση λειτουργούν και οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σήμερα. Ειδικότερα για το 2016 εκτιμάται ύφεση 0,3%, ενώ το 2017 αναμένεται εκτίναξη της οικονομικής δραστηριότητας με το ΑΕΠ να επιταχύνεται με ρυθμό 2,7%. Το 2018 μάλιστα, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα φτάσει στο 3,1%.

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ ήταν αυτός που επέδειξε τις μεγαλύτερες αντοχές σήμερα, ακόμη και όταν το αρνητικό πρόσημο ήταν σχεδόν καθολικό, με τη μετοχή μάλιστα να κλείνει με κέρδη 3,57%. Κέρδη 2,77% σημείωσε και η Τιτάν, ενώ η Εθνική, από το -3,83% έκλεισε τελικά με κέρδη 1,09%. Στο +1,03% και η Λάμδα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΕΕ και Aegean. 

Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Alpha Bank, Βιοχαλκο, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, ανατρέποντας τις ενδοσυνεδριακές σημαντικές απώλειες, με τις ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και Eurobank να κλείνουν με μικρή πτώση. 

Η Jumbo τελικά δεν κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις τελικές τις απώλειες, κλείνοντας στο -2,29%, ενώ άνω του 1% ήταν και η πτώση σε Motor Oil, ΜΕΤΚΑ, Μυτιιληναίος, Grivalia, Folli Follie και Ελληνικά Πετρέλαια.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top