Συντάκτης: Αννα ΑνδριτσάκηΤη συνέχιση της συνεργασίας για το ζήτημα των Θρησκευτικών συμφώνησαν ο υπουργός Παιδείας και ο αρχιεπίσκοπος, στη χθεσινή πρώτη επίσημη συνάντησή τους.

Οι δύο συνομιλητές, αρκούμενοι, προς το παρόν τουλάχιστον, στις καλές προθέσεις, συζήτησαν για το πλαίσιο της συνεργασίας, η βάση της οποίας, πάντως, παραμένει η συμφωνία της 5ης Οκτωβρίου στο Μαξίμου μεταξύ πρωθυπουργού και αρχιεπισκόπου.
Σύγκληση επιτροπής

Αλλωστε, αυτή ήταν και η επισήμανση από την πλευρά του κ. Γαβρόγλου, ο οποίος για να τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο το κλίμα διαλόγου ενημέρωσε για τη σύγκληση της επιτροπής σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας.

Βέβαια, οι προθέσεις για τη διαβούλευση δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις προσδοκίες οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκαν με χαρακτηριστικό τρόπο εκατέρωθεν.

«Να αρχίσει από το μηδέν η συζήτηση για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών», φέρεται να επέμεινε στερεοτύπως ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, χωρίς να διευκρινίζει, ωστόσο, τι εννοεί εφόσον η συμφωνία στο Μαξίμου είναι σαφής.

Περιλαμβάνει την πιλοτική εφαρμογή φέτος του προγράμματος σπουδών, την αξιολόγησή του από το ΙΕΠ, παρατηρήσεις, προτάσεις από αρμόδιους φορείς και επεξεργασία. Στο πλαίσιο αυτό θα καταγραφούν και οι απόψεις της Εκκλησίας, οι οποίες θα διατυπωθούν στο πόρισμα της ειδικής επιτροπής που έχει αποφασιστεί να συσταθεί για τον λόγο αυτό. Κάτι που, προς το παρόν, δεν έχει γίνει.

«Ο διάλογος είναι ένα δυναμικό σύστημα, δεν έχει κανέναν λόγο κανείς να δίνει δογματική προσέγγιση» φέρεται να τόνισε από την πλευρά του ο Κ. Γαβρόγλου προκειμένου να αποφύγει την προεξόφληση οποιασδήποτε εξέλιξης.

Η συζήτηση, επισήμως εθιμοτυπική, ανεπισήμως ουσιαστικής εργασίας, διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.

Οι δηλώσεις αμέσως μετά ενδεικτικές, αν μη τι άλλο, της ατμόσφαιρας.

Αμφότεροι οι συνομιλητές μίλησαν για το κλίμα συνεργασίας και σύμπνοιας, ενώ διατυπώθηκαν μόνο γενικές αναφορές περί συζήτησης για όλα τα εκκρεμή ζητήματα Πολιτείας–Εκκλησίας.

Το ζήτημα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία, παραμένοντας ως θέμα προτεραιότητας στην εκκλησιαστική ατζέντα, θα συζητηθεί πάλι στην προσεχή συνεδρίαση της Ιεραρχίας, αύριο και μεθαύριο, 23-24 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του υπουργείου, θα δρομολογηθεί η σύγκληση της Επιτροπής Σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας που είχε συσταθεί το 2011 αλλά υπολειτούργησε.

Πέρυσι, πάντως, επί θητείας Φίλη, συνεδρίασε μία φορά.
Διεύρυνση της ατζέντας

Κατά τ’ άλλα, ο υπουργός Παιδείας διευρύνει όλο και περισσότερο την ατζέντα των συναντήσεών του.

Χαρακτηριστική η επίσκεψη που δέχτηκε, χθες, από τον Αμερικανό πρέσβη Geoffrey R. Pyatt.

Συζητήθηκε η προώθηση της συνεργασίας ελληνικών και αμερικανικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε μια γενική, κατ' αρχάς, αναζήτηση προοπτικών.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των αρμοδιοτήτων, ο υπουργός θα αναλάβει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ τα χαρτοφυλάκια των υφυπουργών θα προσδιοριστούν ως εξής: Τεχνική-Επαγγελματική στον κ. Μπαξεβανάκη και στον κ. Ζουράρι η Ελληνόγλωσση και οι Βιβλιοθήκες.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει διευθετηθεί και το ζήτημα του προσώπου που θα αναλάβει τη διεύθυνση του γραφείου του υπουργού Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η Νίκη Μουτζούρογλου.


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top