Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΝΤΤέλος του 2016 είναι ένα άτυπο ορόσημο για να αποφασιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. 

Απομένει να αποφασιστεί δη- λαδή αν το Tαμείο θα παραμείνει ένας αυστηρός σύμβουλος που θα επιτηρεί και θα υποδεικνύει πολιτικές χωρίς όμως να χρηματοδοτεί το τρίτο μνημόνιο. 

Το βασικότερο εμπόδιο για να ξαναμπεί ως δανειστής το ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο είναι πως το ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετέχει εάν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και απαιτεί από τους Ευρωπαίους μέτρα για την ελάφρυνσή του, ώστε οι τεχνοκράτες του Ταμείου να μπορούν να δικαιολογήσουν ότι η δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα δεν θα πάει χαμένη. 

Οι Γερμανοί από την πλευρά τους εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα και εμφανίζονται αμετακίνητοι στη θέση ότι δεν χρειάζονται μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέ- ους μέχρι το 2025 και είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν μόνο ήπια μέτρα για το χρέος, βραχυπρόθεσμης εφαρμογής. Το νέο δεδομένο που προέκυψε από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, αποκαλύπτει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ του Ταμείου και των Ευρωπαίων δανειστών, ώστε το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα χωρίς η τρόικα να μεταβάλει επί της ουσίας τις θέσεις της. 

Ο κ. Ράις αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα, ακόμα και αν υπάρξει δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους κάποια στιγμή στο μέλλον με την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα εφαρμόζουν υποδεικνυόμενες μεταρρυθμίσεις. 

Η αναφορά αυτή του Τζέρι Ράις ερμηνεύεται ως πρόθεση του ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα εφόσον υλοποιούνται συγκεκριμένα μέτρα.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top