Η Επικοινωνία είναι Γυναίκα

Η Επικοινωνία είναι ΓυναίκαΕπικοινωνία, μια λέξη πασίγνωστη που όμως έχει πολλές ερμηνείες. Ανεκαθεν οι ανθρώπινες σχέσεις στηρίζονταν στη ποιότητα της επικοινωνίας και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής.
Και μόνο η διαδικασία της, μας διαφωτίζει πλήρως για το τι γίνεται ή δε γίνεται σωστά. Ένας πομπός με το κώδικα του,διαμορφώνει ένα μήνυμα το οποίο στέλνει μέσα από ένα κανάλι σε ένα δέκτη όπου με το δικό του κώδικα κατανοεί το μήνυμα αφού το επεξεργαστεί και απαντά αναλόγως. Κι όμως αυτή η απλή διαδικασία που χαρακτηρίζει το σύνολο της επικοινωνίας είναι σε πολλούς άγνωστη με αποτέλεσμα όταν αναζητούμε το έλλειμμα στην επικοινωνία μας, να ανατρέχουμε σε πολύπλοκες αιτίες . Σε αυτό το πάζλ εάν προσθέσουμε τις ιδιαιτερότητες καθενός , τη γλώσσα του σώματος και του προσώπου δημιουργούμε μια εικόνα μαγική και πολύ μοναδική για κάθε άνθρωπο.
Πολλοί είναι αυτοί που παρομοιάζουν την επικοινωνία με μια γυναίκα. Δεν είναι μόνο βέβαια το ότι και τα δυο είναι γένους θηλυκού. Η γυναίκα είναι απρόβλεπτη και προσαρμόζεται σχετικά εύκολα σε διάφορες καταστάσεις αλλά και η επικοινωνία το ίδιο , ανάλογα το συνομιλητή και τη διάθεση περιπλανιέται σε διάφορα μονοπάτια.
Μια γυναίκα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά και στην επικοινωνία δεν κάνουμε κάτι περισσότερο. Εκεί που μιλάμε παρατηρούμε και παίρνουμε διάφορες στάσεις με το σώμα μας και το πρόσωπο μας κάνει διάφορες γκριμάτσες.
Πειθω…μια λέξη που μια γυναίκα την έχει και χρησιμοποιεί αλλά ταυτόχρονα δύσκολα υποκύπτει σε αυτή όταν προσπαθούν οι άλλοι. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με το θέμα μας, όλοι επικοινωνούν με όλους και όλοι έχουν να επιτύχουνκάποιο στόχο με αυτό, αλλά όταν έρχεται η σειρά μας να ακούσουμε η δυσκολία πολλές φορές είναι μεγάλη.
Πάντα να μιλήσει πρώτη και πάντα να έχει δίκιο, με λίγη δόσηχιούμορ βέβαια, έτσι και με την επικοινωνία η λογική που επικρατεί είναι να προηγείται της πράξης να αιτιολογεί και να δικαιολογεί πράξεις και παραλήψεις και να στοχεύει στην επιβολή απόψεων.
Στη γυναίκα υπερτερεί το ένστικτο, γεγονός που την καθιστά πολλές φορές ακαταμάχητη και μπροστά από τα γεγονότα , μια μεγάλη αλήθεια για την επικοινωνία είναι επίσης το ένστικτο αφού συνήθως διαμορφώνει το στυλ και την εν γένει παρουσία ενός ομιλητή ανάλογα με το κοινό και τις απαιτήσεις του.
Καλή μνημη, εξαιρετική διαχείριση άγχους και χρόνου, διευρυμένη αντίληψη , καλή κατανόηση μηνυμάτων , καλή χρήση του λόγου, σωστή επιλογή τρόπου και μέσου , ενδιαφέρον και προσοχή στον συνομιλητή είναι κάποια από τα σημεία που κάνουν την επικοινωνία αποτελεσματική.
Όλα όμως τα παραπάνω είναι μερικά από αυτά που χαρακτηρίζουν τη γυναικεία συμπεριφορά και τη γυναίκα διαχρονικά.
Γιατί τελικά δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι η «Επικοινωνία είναι Γυναίκα»

Βαφέας Παναγιώτης
Οικονομολόγος
V-Group
 
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top