Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, φέτος είναι μάλιστα η πρώτη φορά που καταγράφεται χειροτέρευση σε ό,τι αφορά κυρίως τις μεταρρυθμίσεις εκδημοκρατισμού. Οπως σημειώνεται στο εκτενές κείμενο της Επιτροπής, όποια πρόοδος είχε καταγραφεί στην έκθεση του 2015 έχει πια εξανεμιστεί.

Η Κομισιόν «ανησυχεί βαθιά για την υπαναχώρηση των μεταρρυθμίσεων ειδικά στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών, ειδικά ως προς την ελευθερία του Τύπου, το δικαστικό σύστημα και γενικώς τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα».


Οπως τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος, «κρίνοντας από τις πολιτικές συνθήκες, αυτήν τη στιγμή η Κομισιόν δεν πιστεύει πλέον ότι το άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων μπορεί να προσφέρει τίποτα». Ο Γ. Χαν επισήμανε ότι με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Μεταναστευτικό είχαν εντοπιστεί κεφάλαια που θα μπορούσαν να ανοίξουν, αλλά «σήμερα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο».

Η έκθεση καταγράφει με μελανά χρώματα τις απολύσεις, τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία, τη χωροφυλακή, το στρατό, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις τοπικές αρχές, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους καθηγητές, τους δικηγόρους, τα μέσα ενημέρωσης και την επιχειρηματική κοινότητα.

«Πολλά ιδρύματα και ιδιωτικές εταιρείες έκλεισαν, τα περιουσιακά τους στοιχεία κατασχέθηκαν ή μεταφέρθηκαν σε δημόσια ιδρύματα» αναφέρει η έκθεση. Πολλές καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις της απαγόρευσης των βασανιστηρίων, της κακομεταχείρισης και των δικονομικών δικαιωμάτων έχουν επίσης αναφερθεί στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η Κομισιόν προειδοποιεί την Αγκυρα ότι η ατομική ποινική ευθύνη μπορεί να προσδιοριστεί υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνονται σεβαστά: ο διαχωρισμός των εξουσιών, η πλήρης ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και το δικαίωμα κάθε ατόμου σε δίκαιη δίκη (στο πλαίσιο του οποίου θα πρέπει να εξασφαλίζεται και η αποτελεσματική πρόσβαση σε δικηγόρο).

Η Τουρκία θα πρέπει να διασφαλίσει, σύμφωνα με την έκθεση, ότι κάθε μέτρο λαμβάνεται μόνο στον βαθμό που είναι απολύτως αναγκαίο.

Οσον αφορά τις εκτιμήσεις για επαναφορά της θανατικής ποινής, η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η κατηγορηματική απόρριψη της θανατικής ποινής αποτελεί βασικό στοιχείο του κεκτημένου της ΕΕ. Για τις δικαστικές διώξεις εναντίον δημοσιογράφων, συγγραφέων ή χρηστών κοινωνικών δικτύων, την ανάκληση των διαπιστεύσεων, τους υψηλούς αριθμούς συλλήψεων δημοσιογράφων καθώς και το κλείσιμο πολλών μέσων ενημέρωσης, η Κομισιόν σημειώνει ότι «προκαλούν σοβαρές ανησυχίες, ενώ η ελευθερία του συνέρχεσθαι εξακολουθεί να είναι υπερβολικά περιορισμένη, στη νομοθεσία και στην πράξη».

Υποχρεώσεις
Αλλά και ως προς τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, η Κομισιόν εκτιμά στην έκθεσή της ότι δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος. Οι Ευρωπαίοι ζητούν άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων για κυπριακά σκάφη και αεροσκάφη. Προειδοποιούν δε ότι τα «παγωμένα» κεφάλαια δεν πρόκειται να ανοίξουν αν αυτό δεν προηγηθεί, ενώ παράλληλα καλούν την Τουρκία «να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που στρέφεται εναντίον κράτους-μέλους».

ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ
Η Αγκυρα απορρίπτει προκλητικά την έκθεση προόδου

Απτόητο το τουρκικό καθεστώς επιμένει να απορρίπτει κάθε κριτική ακολουθώντας τον δικό του δρόμο... μακριά από την ΕΕ. Και όχι απλά απορρίπτει την κριτική, αλλά πλέον βγαίνει και στην αντεπίθεση χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρά λόγια. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, έσπευσε χθες να απορρίψει ως «μη εποικοδομητική» αλλά και «μη αντικειμενική» την έκθεση προόδου της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Κατηγορίες
Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο κ. Τσελίκ κατηγόρησε την ΕΕ για πολλά: ότι στερείται οράματος, ότι δεν εξυπηρετεί τα κοινά ευρωτουρκικά συμφέροντα, ότι δεν κατανοεί τις πολυεπίπεδες τουρκικές ανησυχίες (αναφορικά με το δίκτυο του Γκιουλέν κ.ά.) αλλά και ότι εμμέσως πλην σαφώς... υποθάλπει τους Κούρδους τρομοκράτες του PKK (το οποίο PKK η Αγκυρα επιμένει να βάζει στο ίδιο καλάθι με τους τζιχαντιστές του ISIS).

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε ονομαστικά και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που... μέρα-νύχτα επικρίνει την Τουρκία. Αλλά και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε χθες να εντείνει τις εκβιαστικές πιέσεις του προς τις Βρυξέλλες, καλώντας την ΕΕ να λάβει «το συντομότερο» μια «τελική απόφαση» για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε μάλιστα «όσους δίνουν καταφύγιο σε τρομοκράτες από την Τουρκία να προετοιμαστούν για ακόμη μερικά εκατομμύρια πρόσφυγες», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι εάν οι Ευρωπαίοι δεν συμμορφωθούν με τις τουρκικές απαιτήσεις, τότε η Αγκυρα θα ανοίξει ξανά τον ασκό των προσφυγικών ροών. Το καθεστώς Ερντογάν κατηγορεί συγκεκριμένα τους Ευρωπαίους ότι δίνουν καταφύγιο σε γκιουλενιστές και υποστηρικτές του PKK.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top