Η άσκηση με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, με επίκεντρο το στρατόπεδο ειδικής εκπαίδευσης Τσράντσα νότια της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω των εξελίξεων στην περιοχή.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Νικολάι Νέντσεφ, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του προετοιμάζονται για μια μακροχρόνια αποστολή στα σύνορα, τονίζοντας ότι «αν χρειαστεί θα σφραγίσουμε τα σύνορα και δεν θα επιτρέψουμε την παράνομη διακίνηση ανθρώπων».

Ο Βούλγαρος υπουργός είπε ότι ο στρατός είναι σε θέση μέσα σε λίγες ώρες να στείλει στα σύνορα μια επιπλέον δύναμη 2.000 στρατιωτών, για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση.

Ανέφερε ακόμη ότι η Βουλγαρία ως χώρα που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι από τις λίγες χώρες της που αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιτυχία το όλο θέμα και ότι από την άλλη πλευρά υπάρχουν σήμερα 3 εκατ. πρόσφυγες-μετανάστες που αναζητούν κάθε ευκαιρία και χρησιμοποιούν κάθε μέσο προκειμένου να κινηθούν δυτικά προς την ΕΕ.

Οπως είπε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βουλγαρίας, Κονσταντίν Ποπόφ, η κοινή άσκηση-εκπαίδευση που γίνεται μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου με επίκεντρο την 68η ταξιαρχία στο κέντρο Τσράντσα και στην ευρύτερη περιοχή του Πλόβντιβ, αποβλέπει στο να είναι σε θέση ο στρατός να αντέξει σε μια σοβαρή πίεση κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Ασκηση αποτροπής εισόδου μεταναστών και προσφύγων έγινε στο στρατόπεδο ειδικής εκπαίδευσης Τσράντσα νότια της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα

Ασκηση αποτροπής εισόδου μεταναστών και προσφύγων έγινε στο στρατόπεδο ειδικής εκπαίδευσης Τσράντσα νότια της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα 

Ο διοικητής μάλιστα της 68ης ταξιαρχίας Γιαβόρ Μάτεφ είπε ότι από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους οι ειδικές δυνάμεις έχουν αποτρέψει την παράνομη είσοδο εκατοντάδων μεταναστών στη χώρα.

Ο αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων της Βουλγαρίας αναφέρθηκε παραδειγματικά και στην επιτυχή, όπως είπε, βοήθεια της 68ης ταξιαρχίας στην αποτροπή της παράνομης εισόδου στη χώρα στην περιοχή του Μάλκο Τάρνοβο στα βουλγαροτουρκικά σύνορα.

Συμφωνία

Από το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας, την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι μετά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του Αφγανιστάν και της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης και επιστροφής παράνομων μεταναστών, θα ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο, με μια πρώτη απευθείας αεροπορική πτήση, η επιστροφή από τη Βουλγαρία Αφγανών μεταναστών στη χώρα τους.

Βούλγαρος στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων στην άσκηση

Βούλγαρος στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων στην άσκηση

Για τον σκοπό αυτό, όπως ενημέρωσε τη Βουλή η υπουργός Ρ. Μπατσάροβα, μέσα στον μήνα η κοινή ομάδα εργασίας που συστήθηκε θα συνεδριάσει στην Καμπούλ.

Οι παράνομοι μετανάστες από το Αφγανιστάν είναι το μεγαλύτερο ρεύμα που εισέρχεται στη Βουλγαρία τους τελευταίους μήνες, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου, και ανέρχεται σε περίπου 2.739 άτομα.

Ακολουθούν οι Σύροι με 1.150 άτομα και στη συνέχεια οι Ιρακινοί.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top