ΛΕΥΚΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΙΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ, ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40, ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΜΟΡΦΩΣΗ
Αυτοί ανέδειξαν πρόεδρο τον Ντόναλντ ΤραμπTου Γιώργου Παυλόπουλου

Αποκαλυπτικά ήταν τα exit polls όσον αφορά την «ακτινογραφία» της ψήφου των Αμερικανών στις προχθεσινές προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με την έρευνα του CNN -με την οποία συμφωνούν σε γενικές γραμμές τα ευρήματα και των υπολοίπων- ο Ντόναλντ Τραμπ οφείλει τον καθαρό και αναπάντεχο σε έκταση (όσον αφορά στους εκλέκτορες) θρίαμβό του σε τέσσερις κατηγορίες Αμερικανών, όπως ανάγλυφα αποτυπώνεται και στα γραφήματα: Τους λευκούς, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 70% του εκλογικού σώματος, τους πολίτες με ηλικία άνω των 40 ετών, τους έχοντες χαμηλό επίπεδο μόρφωσης που δεν είναι απόφοιτοι κολεγίων και, τέλος, τα μεσαία και ανώτερα εισοδηματικά στρώματα.

Πρόκειται για όλους αυτούς οι οποίοι συγκροτούν τον παραδοσιακό κορμό της αμερικανικής κοινωνίας, οι οποίοι είχαν αισθανθεί τα προηγούμενα χρόνια ότι έχαναν έδαφος και η φωνή τους απομακρυνόταν ολοένα περισσότερο από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, όπου κυριαρχούν οι κοσμοπολίτες και οι ελίτ της πρωτεύουσας, της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια. Όλους εκείνους οι οποίοι έβλεπαν τις ανισότητες να διευρύνονται ειδικά μετά την κρίση, που νιώθουν ότι απειλούνται οι θέσεις εργασίας τους από το άνοιγμα στην παγκόσμια αγορά και την υπογραφή συνθηκών ελεύθερου εμπορίου, που αισθάνονται ότι η Χίλαρι Κλίντον τους εξαπατούσε όταν έλεγε αυτό που επανέλαβε και χθες, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία της -ότι το αμερικανικό όνειρο είναι και παραμένει αρκετά μεγάλο για να τους χωρέσει όλους.

Όσοι πραγματικά το πιστεύουν, στάθηκαν αποφασιστικά στο πλευρό της ηττημένης -όπως, για παράδειγμα, οι ψηφοφόροι στην περιφέρεια της Κολούμπια, που της έδωσαν το εκκωφαντικό 93% έναντι μόλις 4% για τον Τραμπ, αλλά και της Καλιφόρνια ή της Νέας Υόρκης, όπου το ποσοστό της Κλίντον ξεπέρασε το 60%. Το ίδιο έκαναν και οι μειονότητες των Αφροαμερικανών, των Λατίνων και των Ασιατών, που τη στήριξαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία -αν και όχι εξίσου μαζικά με τον Μπαράκ Ομπάμα, ειδικά το 2008.

Οι πολλοί, όμως, όσοι δεν έχουν μπαλκόνι με απευθείας... θέα στον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό, ούτε έχουν πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας, δεν συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία. Και γι' αυτό, μαζί με το πιο υπερσυντηρητικό, ξενοφοβικό, καθυστερημένο, θρησκόληπτο τμήμα της κοινωνίας, εκείνους που αντιμετωπίζουν τους εαυτούς τους ως απευθείας απόγονους της Άγριας Δύσης και θεωρούν αυτονόητο το δικαίωμα να φέρουν όπλα και να τα χρησιμοποιούν (κυρίως εναντίον των μαύρων συμπολιτών τους), έτρεξαν στο πλευρό του Τραμπ, ο οποίος κατάφερε να τους μιλήσει στη δική τους γλώσσα. Και να αποδείξει ότι είναι γνήσια δικός τους άνθρωπος -που κάνει τα πάντα για να μην πληρώνει φόρους, βάζει χέρι στις γυναίκες όποτε κάνει κέφι, απειλεί με απέλαση και φυλάκιση τους αλλόθρησκους και τους μετανάστες, αλλά και θαυμάζει δυναμικούς ηγέτες που δεν «κωλώνουν» πουθενά, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όλοι αυτοί έκαναν τη μεγάλη ανατροπή και έφεραν τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, κάνοντάς τον πλανητάρχη από αουτσάιντερ, με το οποίο οι περισσότεροι έσπαγαν πλάκα πριν από ένα χρόνο. Και μάλιστα, χωρίς να του κοστίσουν ακριβά μιας και, σύμφωνα με τα στοιχεία για τα χρήματα που συγκέντρωσε, κάθε ψήφος αντιστοιχεί σε μόλις 5 δολάρια -έναντι άνω των 20 για τη Χίλαρι...

Νέο Βατερλό των δημοσκόπων

Νέο τεράστιο φιάσκο υπέστησαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, η αξιοπιστία των οποίων αμφισβητείται πλέον ευθέως σε ολόκληρο τον πλανήτη. Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία έδινε προβάδισμα 3-4 μονάδων στη Χίλαρι Κλίντον την παραμονή των εκλογών, εμφανίζοντας μάλιστα τη διαφορά της από τον Τραμπ να διευρύνεται τα τελευταία 24ωρα και ειδικά μετά την «αθώωσή» της από το FBI. Αφήστε που την είχαν αναδείξει νικήτρια με συντριπτικά ποσοστά και στις τρεις τηλεμαχίες...


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top