Kostis stephanopoulos.jpg

Ο Κωστής Στεφανόπουλος ενσάρκωσε το «ποτέ μην πεις ποτέ» στην πολιτική με υπερβάσεις για τις οποίες δεν προδιέθετε το παραδοσιακό-συντηρητικό στίγμα με το οποίο έγινε ευρύτερα γνωστός στη Μεταπολίτευση στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Γεωργίου Ράλλη. 
Παρά το γεγονός ότι διεκδίκησε την ηγεσία της ΝΔ, δεν είχε ποτέ καταγραφεί ως έχων αρχηγικό προφίλ όταν εξελέγη στο ανώτατο αξίωμα της πολιτείας και μάλιστα διαδεχόμενος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στη δεύτερη θητεία του ενδυνάμωσε το κύρος ενός θεσμού με περιορισμένες ρυθμιστικές αρμοδιότητες. Μια επιβεβαίωση ότι τα πρόσωπα σφραγίζουν τους θεσμούς περισσότερο από το πλαίσιο και τους κανόνες που τους οριοθετούν και τους προσδιορίζουν.
Οι μεγάλες στιγμές του Κωστή Στεφανόπουλου υπήρξαν υπερβάσεις προς την κατεύθυνση ενδυνάμωσης και των θεσμών αλλά και του κοινού παρονομαστή εθνικής συναίνεσης όπως διαμορφώθηκε μετά τη Μεταπολίτευση του 1974.
Υπερβάσεις που συνέβαλαν στη διακομματική συναίνεση, στην υπέρβαση των πληγών του Εμφυλίου αλλά και στην εξισορρόπηση της διμερούς σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.

Η διακομματική συναίνεση
Στις αρχές του 1995 ο Κωστής Στεφανόπουλος προτάθηκε για Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρώτα από την Πολιτική Ανοιξη και στη συνέχεια από το ΠΑΣΟΚ, μια συναίνεση που καταγραφόταν για πρώτη φορά. Στην επανεκλογή του στις αρχές του 2000 για πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας ψηφίστηκε από το κυβερνών κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, και την αξιωματική αντιπολίτευση, τη ΝΔ, με συνολικά 269 ψήφους υπέρ.


Επιλογή από άλλο χώρο
Ομως η στήριξη του Κωστή Στεφανόπουλου από το ΠΑΣΟΚ το 1995 καθιέρωσε και έναν άλλο άτυπο κανόνα συναίνεσης, σε αντίθεση με την ενισχυμένη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου που είναι συνταγματική επιταγή.
Με τη στήριξη του Κωστή Στεφανόπουλου το ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε ως κορυφαίο δείγμα γραφής διακομματικής συναίνεσης την πρακτική το κυβερνών κόμμα να προτείνει υποψήφιο που να προέρχεται αν όχι από την αξιωματική αντιπολίτευση, τουλάχιστον από τον ευρύτερο χώρο της. Ακολούθησαν η πρόταση του Κώστα Καραμανλή και της ΝΔ για τον Κάρολο Παπούλια στις αρχές του 2005 και η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για τον Προκόπη Παυλόπουλο τον Φεβρουάριο του 2015.
Εξυπακούεται ότι χωρίς την υποδειγματική δεκαετή θητεία του Κωστή Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας δεν θα υπήρχε συνέχεια στην αναζήτηση υποψηφίου από τους κυβερνώντες στον αντίπαλο πολιτικό χώρο.


Υπέρβαση του Εμφυλίου Πολέμου
Η υπέρβαση του Εμφυλίου Πολέμου πήρε συμβολικό και πανηγυρικό χαρακτήρα με τις επισκέψεις του Κωστή Στεφανόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ουζμπεκιστάν και στην Ουγγαρία, όπου στην Τασκένδη αλλά και στο χωριό Μπελογιάννης που δημιουργήθηκε για Ελληνες πολιτικούς πρόσφυγες του Εμφυλίου συναντήθηκε με τους εναπομείναντες των εκεί ελληνικών κοινοτήτων και έκανε πράξη το Πρόεδρος όλων των Ελλήνων.
Και όλα αυτά από έναν συντηρητικό πολιτικό, ο οποίος είναι σχεδόν βέβαιον ότι για αρκετά χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση είναι πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιούσε τον όρο «Συμμοριτοπόλεμος» και όχι Εμφύλιος.


Ενάντια στο ρεύμα
Τρεις φορές σε διαφορετικές στιγμές της ζωής του ο Κωστής Στεφανόπουλος απέδειξε ότι ένας πολιτικός με σταθερές αρχές και αξιακές αναφορές, που δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος, είναι στην πράξη προοδευτικός και ριζοσπαστικός παρά την κατάταξή του στον συντηρητικό πολιτικό χώρο:

Το 1989 ήταν από τους λίγους πολιτικούς που τάχθηκαν κατά της παραπομπής σε δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο του Ανδρέα Παπανδρέου, μια τοποθέτηση που αργότερα την υιοθέτησαν ως αυτοκριτική τοποθέτηση όλοι όσοι την είχαν υποστηρίξει.

Αργότερα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στο πλευρό του Οδυσσέα Τσενάι, του Αλβανού τελειόφοιτου του λυκείου που θεώρησε τιμή του να κρατά ως σημαιοφόρος την Ελληνική Σημαία προκαλώντας θυελλώδη αντιπαράθεση.

Το 2006, έναν χρόνο μετά την αποχώρησή του από την Προεδρία της Δημοκρατίας και με αφορμή τον θάνατο του πιλότου Ηλιάκη σε εμπλοκή σε αερομαχία με τουρκικά μαχητικά, έθεσε το ερώτημα αν πρέπει να αναζητηθεί η κατοχύρωση των εθνικών μας συμφερόντων με διάλογο με την άλλη πλευρά στο πλαίσιο των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Προκάλεσε έτσι όλους όσοι με φοβική προσέγγιση ταυτίζουν τον διάλογο με την υποχώρηση και τη μειοδοσία.


Διάψευση των κλισέ
Ο Κωστής Στεφανόπουλος ηττήθηκε όταν διεκδίκησε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας το καλοκαίρι του 1984 μετά την παραίτηση του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ηττήθηκε στην προσπάθειά του για νέα κομματική έκφραση του χώρου του, καθώς η ΔΗΑΝΑ που συγκροτήθηκε το 1985 με εννέα βουλευτές που τον ακολούθησαν αποχωρώντας από τη ΝΔ δεν άντεξε στη δοκιμασία της ακραίας δικομματικής πόλωσης του 1989.
Οταν όμως του δόθηκε η ευκαιρία με την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Κωστής Στεφανόπουλος απέδειξε εκ των υστέρων ότι είχε και με το παραπάνω ηγετικό πολιτικό προφίλ και αντίστοιχες δυνατότητες, με τον ιστορικό του μέλλοντος να τον κατατάσσει δίχως αμφιβολία στις προσωπικότητες που ολοκλήρωσαν τη Μεταπολίτευση.
Οι υπερβάσεις που έκανε ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν τομή για μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία πολλές φορές στην Ιστορία της είδε να συντηρούνται στη συλλογική μνήμη διαμάχες που δεν είχαν πλέον ουσία, στο όνομα κομματικών και παραταξιακών περιχαρακώσεων και άλλων παρόμοιων σκοπιμοτήτων.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ

Θαρραλέα κριτική στη στάση των ΗΠΑ
Η μεγαλύτερη στιγμή του Κωστή Στεφανόπουλου είναι η ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο στο δείπνο που είχε παραθέσει τον Νοέμβριο του 1999 ενώπιον του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Μια ομιλία υποδειγματική, η οποία κινήθηκε στο πεδίο που επικαλείται συνήθως η Ουάσιγκτον όταν τοποθετείται ή παρεμβαίνει σε κρίσιμα διεθνή προβλήματα, κρίσεις και συγκρούσεις στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού των αξιών που επικαλούνται ως κοινές οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, δηλαδή η Δύση. Ετσι έγινε δυνατό μέσα στο ασφυκτικό πρωτόκολλο μιας επίσημης επίσκεψης να ασκηθεί μια θαρραλέα κριτική στη στάση των ΗΠΑ απέναντι σε μια συμμαχική χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές για την εθνική της ασφάλεια, με μια ωμή Ρεαλπολιτίκ γεωπολιτικών συμψηφισμών που αναιρούν τις γενικόλογες αξιακές αναφορές της αμερικανικής διπλωματίας.

Στο Παλαιό Ψυχικό το τελευταίο αντίο

Γιώργος ΚαπόπουλοςΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top