Η φιλοξενία μικρού αριθμού προσφύγων σε ξενοδοχείο στο Ρίο της Αχαΐας προκαλεί τις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι χθες, μέσω ανακοινώσεων που είχαν αναρτηθεί στους δρόμους της πόλης, καλούσαν σε συνάντηση διαμαρτυρίας.

Τελικά, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα από τα μέσα της Πάτρας, αλλά και την άρνηση της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου στο οποίο θα γινόταν η συγκέντρωση, η συνάντηση αναβλήθηκε.

Η μοναδική συγκέντρωση που έγινε χθες στο Ρίο ήταν αυτή από μέλη αντιφασιστικών ομάδων και φοιτητών, ως απάντηση στην ξενοφοβία.

Οι πρόσφυγες έφτασαν στην Πάτρα προχθές, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων που συντονίζει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο «Rio Beach» και ανάμεσά τους βρίσκονται μικρά παιδιά. Η αντίδραση από μερίδα των κατοίκων ήταν άμεση και στην ανακοίνωσή τους έγραφαν τα εξής:«Συμπολίτες, συμπολίτισσες, γείτονες, γειτόνισσες, σας καλούμε σε συζήτηση-ενημέρωση που θα γίνει στις 24/10/16 ημέρα Δευτέρα και ώρα 7.00 μ.μ. στο ξενοδοχείο “Γεώργιος”, Ιονίας 9 (στον συνοικισμό) στο Ρίο, για το μεγάλο θέμα που προέκυψε ξαφνικά, απρόβλεπτα, για τη δημιουργία προσφυγικού καταλύματος εκατοντάδων προσφύγων [;] χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση (όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται) των αρμοδίων αρχών και ιδίως του Δήμου και σίγουρα εμάς των ιδίων δημοτών, κατοίκων δίπλα σε απόσταση αναπνοής και κοντά σε αυτό.

Η επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων του Ρίου.

Υ.Σ.: Είμαστε έξω από κόμματα, παρατάξεις και συλλόγους».

Από τον Κατσικά

Η Περιφέρεια από την πλευρά της δήλωσε πως δεν είχε καμία ενημέρωση για το θέμα της εγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε χθες με εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας, που μας ενημέρωσε πως η έλευση των προσφύγων -από το κέντρο φιλοξενίας Κατσικά Ιωαννίνων- έγινε κατόπιν ενημέρωσης του δήμου και έπειτα από έλεγχο καταλληλότητας του ξενοδοχείου.

Ωστόσο, οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται υποστηρίζουν ότι δεν είχαν καμία επίσημη ενημέρωση από κανέναν.

Χθες βράδυ η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πατρέων Κ. Γερογιάννη μάς είπε ότι πριν από καιρό ο δήμος είχε γενική και όχι ειδική ενημέρωση από την Υπατη Αρμοστεία για το θέμα φιλοξενίας προσφύγων.

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, μιλώντας σε τοπικά μέσα, ανέφερε ότι η Υπατη Αρμοστεία τον ρώτησε αν έχει διαθέσιμα 20 δωμάτια (σε καμία περίπτωση δεν χωράνε εκατοντάδες πρόσφυγες σε 20 δωμάτια, όπως αναφέρουν στο κείμενό τους οι διαμαρτυρόμενοι) και τα πρόσφερε για τη φιλοξενία.

«Είναι κύριοι, είναι νοικοκυραίοι και έχουν και χρήματα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πατρινός ξενοδόχος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, νοικοκυραίοι ή μη, άφραγκοι ή όχι, πρόκειται για οικογένειες Σύρων με μικρά παιδιά, πρόσφυγες πολέμου που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα έπειτα από την επονείδιστη εφαρμογή της πολιτικής κλειστών συνόρων της Ε.Ε.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top