"Από χαρτί πλασμένα κι από δισταγμό, ανδρείκελα..."


Τα "ανδρείκελα" στο ποίημα του Καρυωτάκη δεν είναι άλλα παρά οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι αντιμέτωποι με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική ένδεια και την απρόσμενη αλλαγή στην ανθρώπινη γεωγραφία του τόπου, αισθάνονται περισσότερο ως πιόνια, ως μαριονέτες παρά ως ενεργά μέλη της πολιτείας τους. Μένουν αδύναμοι παρατηρητές της βίαιης αλλαγής στη ζωή τους.
Γράφει η: Βαρβάρα Δημοπούλου


Ανδρείκελα είναι και οι ακροδεξιοί που πριν λίγες μέρες ανέβηκαν στα τείχη του κάστρου της Χίου για να καταστρέψουν ολοσχερώς την υποτυπώδη διαβίωση των προσφύγων.

Ανδρείκελα είναι και οι ηθικοί αυτουργοί των δραστών, που δεν είναι άλλοι από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τον Κασιδιάρη και τον Λαγό, που δύο μέρες πριν τις επιθέσεις στους καταυλισμούς προσφύγων, είχαν επισκεφτεί το νησί για να διαμαρτυρηθούν για την παραμονή των μεταναστών στην Ελλάδα. Δεν έχασαν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα προβλήματα, την ανησυχία και τον φόβο των κατοίκων, με στόχο να τους στρέψουν εναντίον των προσφύγων. Να υιοθετήσουν ρατσιστικές θέσεις και να ανεχτούν τους φασιστικούς τραμπουκισμούς κατά παιδιών, γυναικών και απροστάτευτων προσφύγων. Και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφεραν.

Και η λίστα συνεχίζεται και μπορεί να φτάσει πολύ μακριά. Από τη δημοτική αστυνομία, που αντί να συλλάβει τους δράστες, προχώρησε σε συλλήψεις προσφύγων, τις ΜΚΟ που ακολουθεί η κάθε μία το δικό της ξεχωριστό μονοπάτι και χαράζει τη δική της πολιτική χωρίς να λογοδοτεί πουθενά, μέχρι τη στάση της κυβέρνησης που στο συγκεκριμένο θέμα παραμένει άκρως «διακριτική»!

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε απέξω την ηγεσία της ΕΕ, η οποία αν και φέρει σημαντική ευθύνη για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα ελληνικά νησιά και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσής τους, εκφράζει σωρεία παραπόνων για τη διαχείριση του προσφυγικού από τις ελληνικές αρχές.

Αν και ελάχιστα από τα χρήματα που είχε δεσμευτεί να στείλει για τις υποδομές και τη στελέχωση των hot spot, έχουν φτάσει μέχρι σήμερα στη χώρα μας, συνεχίζει να μας κουάει το δάχτυλο και κάνει λόγο για απομάκρυνση του ευρωπαϊκού τεχνικού προσωπικού από τα ελληνικά hot spot, λόγω έλλειψης επαρκών συνθηκών ασφάλειας.

Και κάπου μέσα σε όλο αυτό υπάρχουν και οι φωνές των προσφύγων. Οι φωνές των ανθρώπων που αν και συμβολίζουν την ίδια την ανάγκη για ζωή, δεν εισακούγονται. Και μέχρι σήμερα αδυνατούν να καταλάβουν το γιατί.

ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top