Τ ο τελικό συνέδριο του έργου «LANDSLIDE» («Εκτίμηση Επικινδυνότητας των Κατολισθήσεων - Συμμετοχή της Κοινωνίας») που υλοποίησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με πόρους της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ παρακολούθησαν προχθές στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, επιστήμονες από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Βουλγαρία και Πολωνία). 

«Η Δυτική Ελλάδα παρουσιάζει έντονα γεωλογικά φαινόμενα λόγω της ύπαρξης ευπαθών εδαφών σε πολλές περιοχές σε Αχαΐα και Ηλεία και κυρίως λόγω της έντονης στάθμης των βροχοπτώσεων αλλά και της γενικής σεισμικής διέγερσης της περιοχής» αναφέρει στην «Π» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Δυτικής Ελλάδας Γιάννης Λύτας, επισημαίνοντας για τους στόχους του έργου: 

«Θέλαμε να παρακολουθήσου- με γεωλογικά φαινόμενα στην περιοχή μας με τη συνεργασία των δύο επιστημονικών φορέων, συμβάλλοντας στην κοινωνική ευαισθητοποίηση έναντι αυτών των σημαντικών γεωφυσικής προέλευσης καταστροφών». 

Χθες οι επιστήμονες που μετείχαν στην, συνάντηση μετέβησαν στα έργα της Παναγοπούλας (Ολυμπία –Σιδηρόδρομος) για την παρουσίαση του Μετερεωλογικού Σταθμού του Αστεροσκοπείου που θα συλλέγει στοιχεία για να προ- ειδοποιεί γύρω από τον κίνδυνο κατολισθήσεων. 

«Εδώ στην Παναγοπούλα θα γίνεται μια συστηματική παρακολούθηση του κατολισθητικού φαινομένου με το Σταθμό που εντάχθηκε στο δίκτυο του Μeteo.gr και θα μεταδίδει ανά πάσα στιγμή δεδομένα όπως το ύψος της βροχόπτωσης, την υγρασία και την διολίσθηση του εδάφους» αναφέρει στην «Π» ο Γιώργος Δρακάτος, διευθυντής Ερευνών Σεισμολογικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, συμπληρώνοντας «θέλουμε να καθορίσουμε 3-4 στάδια εκτίμησης σε σχέση με το πόσο πλησιάζει ο κίνδυνος για ένα κατολισθητικό φαινόμενο, με πιθανότητα εκτίμησης επικινδυνότητας σε ένα χρονικό διάστημα ενός 15ημέρου ή εγγύτερα χρονικά ώστε να είμαστε πιο προσεκτικοί. Πρέπει βέβαια να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε για πρόγνωση αλλά για μια σοβαρή εκτίμηση κινδύνου». 

«Η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων, μιας τράπεζας πληροφοριών, η οποία θα αξιοποιείται για στοχευμένες παρεμβάσεις σε υποδομές όπως δρόμοι και σιδηρόδρομος αλλά και μετά από έκτακτα φυσικά φαινόμενα, για τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις, είναι ο στόχος του προγράμματος συμπληρώνει ο κ. Λύτρας, καταλήγοντας ότι «προκύπτουν χρήσιμα αποτελέσματα και για πολλές ακόμη περιοχές». 

«Ότι αποτελέσματα έχουμε πρέπει να περάσουν στο κοινό ώστε να μάθει να προφυλάσσεται από μόνο του χωρίς να απαιτείται πρώτα η δικής μας ενεργοποίηση» τονίζει επίσης ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top