Του καιρού τα γυρίσματα  

Διονύσης Ζακυνθινός


Ας γυρίσουμε σήμερα για λίγο το χρόνο πίσω και ας μεταφερθούμε νοερά στο 1999, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επισκέφθηκε την Αθήνα.
Ηταν και πάλι Νοέμβριος, ενώ το ημερολόγιο έδειχνε τη 19η ημέρα του μήνα. Δύο μέρες είχαν περάσει από τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου και η Αθήνα έμοιαζε με καζάνι που έβραζε.
Ο Κλίντον πάτησε το πόδι του σε μια αστυνομοκρατούμενη πρωτεύουσα που κλυδωνιζόταν από έντονες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Αυτές είχαν ξεκινήσει αρκετές μέρες πριν από την άφιξη του, ενώ στην πλατεία Συντάγματος στήθηκε «λαϊκό δικαστήριο» με πρόεδρο τον γνωστό ηθοποιό και σημερινό καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Κώστα Καζάκο, ο οποίος ήταν βουλευτής του ΚΚΕ.
Και, εννοείται, το «λαϊκό δικαστήριο» καταδίκασε χωρίς περιστροφές τον Κλίντον σε κάθειρξη.
Με τον απόηχο του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία να μην έχει κοπάσει, το αντιαμερικανικό μένος από το οποίο διακατεχόταν μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας βρισκόταν στο απόγειο του.
Το κλίμα ήταν τόσο εκρηκτικό που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια απαγορεύτηκαν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.
Ωστόσο, παρά τις απαγορεύσεις, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη πορεία, η οποία εμποδίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις να προσεγγίσει τον χώρο που παρατέθηκε το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Κλίντον, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια σε όλο το κέντρο της Αθήνας.
Την εποχή εκείνη πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Κώστας Σημίτης, υπουργός Αμυνας ο Ακης Τσοχατζόπουλος και υπουργός Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού και γραμματέας της ΚΝΕ ήταν ο Νίκος Σοφιανός. Αμφότεροι πρωτοστάτησαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου για να καταγγείλουν την καταστολή της πορείας.
Πάντως, ό,τι δεν κατάφεραν να κάνουν οι διαδηλωτές με τον τρόπο που ήθελαν, το πέτυχε με μια μνημειώδη ομιλία ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος «κατακεραύνωσε» τον Μπιλ Κλίντον και τον έβαλε στη θέση του.
Εκτός άλλων, ανέφερε: «Δεν αγαπούμε τον πόλεμον, ούτε τον προβάλλομε ως μέσον επιλύσεως διαφορών, αποδεχόμεθα και στηρίζομε τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σεβόμεθα και επικαλούμεθα το διεθνές δίκαιον και τις διεθνείς συνθήκες και διατηρούμε φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, μη έχοντας άλλα προβλήματα πέραν αυτών που προκαλούνται εις βάρος μας από την επιθετική πολιτική της Τουρκίας».
Και στη συνέχεια, δίνοντας ένα πραγματικό ρεσιτάλ, τεκμηρίωσε με ακλόνητα επιχειρήματα την επιθετικότητα των Τούρκων, θέτοντας ουσιαστικά τον τότε Αμερικανό πρόεδρο προ των ευθυνών του.
Δεκαεπτά χρόνια μετά, ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον πρωθυπουργός και υποδέχεται σήμερα «μετά βαϊων και κλάδων» τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, προσδοκώντας στη στήριξη των Αμερικανών.
Υπερήλικας πια, ο Κωστής Στεφανόπουλος ξεκουράζεται στο σπίτι του, ο Κώστας Σημίτης που χλευάστηκε στη Βουλή γιατί ευχαρίστησε τους Αμερικανούς για τη συμβολή τους στην εκτόνωση της κρίσης των Ιμίων έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική, ο Ακης Τσοχατζόπουλος βρίσκεται στη φυλακή.
Κοντολογίς, εκείνος που είπε ότι «έχει ο καιρός γυρίσματα», κάτι ήξερε...Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top