Μετά και την τελευταία τροπή που έχει πάρει η διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, η Λευκωσία, για λόγους προφανείς, ανάγει σε «κλειδί» για τη λύση το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, στο οποίο όμως θεσμικά τον πρώτο λόγο έχει η Ελλάδα ως Εγγυήτρια Δύναμη. Καθώς το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας αναδεικνύεται πλέον ως το κομβικό σημείο για τη διαδικασία, που συνεχίζεται σήμερα και αύριο στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το βράδυ της Παρασκευής είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία εξετάστηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και το υπό ποιους όρους θα μπορούσε να περάσει η διαδικασία στην επόμενη φάση της, αλλά και το Προσφυγικό, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επικοινωνήσουν και πάλι εφόσον κριθεί αναγκαίο για τη διευκόλυνση της διαδικασίας.


Η Αθήνα με τις δημόσιες και καθαρές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τα κείμενα που έχει θέσει στο τραπέζι ο Νίκος Κοτζιάς απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ιδέα συντήρησης του πλαισίου των εγγυήσεων και της διατήρησης τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

Ετσι όμως ο κ. Αναστασιάδης, που τώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, θα έχει την ευκαιρία, εφόσον η τουρκική πλευρά απαιτεί πενταμερή (ή έστω πολυμερή) υποσχόμενη ότι τότε θα κάνει τις (υποτιθέμενες) παραχωρήσεις στο εδαφικό σε συνδυασμό με μια πιο ελαστική ρύθμιση στο θέμα των εγγυήσεων και του χρονοδιαγράμματος παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, να μεταφέρει ουσιαστικά το βάρος της τελικής απόφασης στον κ.Τσίπρα.

Οι «κόκκινες» γραμμές
Αν η Αθήνα δεν υποχωρήσει από τις «κόκκινες» γραμμές θα χρεωθεί την ευθύνη για την κατάρρευση της διαδικασίας, ενώ εάν υποχωρήσει τότε αυτή θα έχει και πάλι την ευθύνη για το τι θα συμβεί με ένα σχέδιο που θα προβλέπει έστω και εμμέσως τη διατήρηση του επεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας ή τη διατήρηση για ένα μεγάλο διάστημα τουρκικών στρατευμάτων. Το θέμα που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο παζάρι είναι μια εναλλακτική πρόταση αμερικανικής έμπνευσης (της υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ) που θα προβλέπει την παραμονή στην Κύπρο ενός αριθμού τουρκικών στρατευμάτων, που θα παρουσιαστεί ως μεταβατικός μηχανισμός... αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα όμως, εφόσον τίθεται, για τεχνικούς λόγους (δεν μπορεί να αποσυρθούν σε μία μέρα 35.000 στρατιώτες) δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα εύλογο διάστημα.

Προβληματισμός
Σύμφωνα με πληροφορίες, και αυτό προκαλεί προβληματισμό, η Λευκωσία και ο κ. Αναστασιάδης επικαλούνται μελέτη του ελληνικού Πενταγώνου ότι μπορεί να δικαιολογηθεί διάστημα έως και 18 μηνών για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ενώ η Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θεωρούσε λογικό διάστημα έως και 5 ετών για την πλήρη αποχώρηση. Τέτοιες ιδέες όμως είναι αποτρεπτικές, καθώς δεν θα γίνουν εύκολα αποδεκτές σε δημοψήφισμα από τους Ελληνοκύπριους, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία θα εμφανίζεται να «αυτοδιαλύεται» και να ανασυντίθεται σε μια ασαφή και αβέβαιη ομοσπονδία δύο συνιστώντων κρατιδίων, ενώ ο κατοχικός στρατός θα παραμένει στο νησί για 18 μήνες... «πακετάροντας».

Εξίσου σημαντικό είναι και το πώς θα φτάσουμε σε μια πολυμερή (πενταμερή επιμένουν οι Τούρκοι) διάσκεψη. Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που θα γνωρίζει ότι θα απορριφθεί σε δημοψήφισμα. «Δεν θα κάνω ό,τι έκανε ο Τάσσος» είπε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στο Σχέδιο Ανάν, όταν ο αείμνηστος πρόεδρος της Κύπρου, βλέποντας το αδιέξοδο, δέχθηκε ένα σχέδιο το οποίο είχε προαποφασίσει να τινάξει στον αέρα με το διάγγελμά του πριν από το δημοψήφισμα.

ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ
Στη γραμμή του «σουλτάνου» ο Ακιντζί 

Ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη θεωρείται η συμμαχία του Ερντογάν με τους Γκρίζους Λύκους και το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ του Μπαχτσελί, που αναδεικνύεται στον πολύτιμο σύμμαχο του Τούρκου προέδρου για να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί προειδοποίησε ότι είναι λάθος η Τουρκία να εγκαταλείψει την «πατρίδα» μόνο και μόνο για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. «Κάθε φορά θα λέμε η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική» ανέφερε.

Ομως και ο Μουσταφά Ακιντζί με τις δηλώσεις στην επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους προκάλεσε ανησυχία, καθώς δείχνει, απροκάλυπτα πλέον, να κινείται στον αστερισμό της Αγκυρας και του Ερντογάν. Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι χρειάζονται την «Τουρκία ως αποτρεπτική δύναμη» και το μόνο πράγμα που μπορεί να συζητηθεί σήμερα είναι η προσαρμογή των εγγυήσεων στις συνθήκες του 2016 και μόνο στο μέλλον και εφόσον «υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη» θα μπορεί να εξετασθεί η αναθεώρηση της κατάστασης...». Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης όμως έπληξε μια ακόμη κόκκινη γραμμή της Λευκωσίας και της Αθήνας καθώς, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, δήλωσε ότι εφόσον υπάρξει συναίνεση στα κριτήρια του εδαφικού τότε «η κάθε πλευρά θα ετοιμάσει τον χάρτη της και ταυτόχρονα θα καθοριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή πενταμερούς διάσκεψης».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ 

Με το βλέμμα στο σχέδιο Ανάν
Κάνοντας συγκρίσεις, που μάλλον αρνητικά αντανακλαστικά ερεθίζουν, ο κ. Ακιντζί φέρνει ως πρότυπο τη συνάντηση του Μπούργκενστοκ το 2004 και τη διαπραγμάτευση του Σχεδίου Ανάν!
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top