Μύδροι κατά του καθεστώτος Ερντογάν στο Στρασβούργο από τον επικεφαλής των συντηρητικών ευρωβουλευτών Μάνφρεντ Βέμπερ (αριστερά), των σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα (κέντρο) και των φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ (δεξιά)

Η περασμένη Τρίτη δεν ήταν μια καλή μέρα για την τουρκική διπλωματία. Από το πρωί οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η μία μετά την άλλη, επιχειρηματολογούσαν ενώπιον εκπροσώπων του παγκόσμιου Τύπου για το «πάγωμα» ή ακόμη και τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ηταν μια... πρόβα τζενεράλε της συζήτησης που θα ακολουθούσε το ίδιο απόγευμα στην Ολομέλεια, σε μια συνεδρίαση που μόνο «κακή διαφήμιση» για τον Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Μάταια η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, υπεύθυνη για την εξωτερική της πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα και τις διαθέσεις των ευρωβουλευτών. Το αποτέλεσμα της συζήτησης συμπυκνώθηκε χθες σε ένα τελικό προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα, που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.


Την ίδια στιγμή η Αγκυρα προσπαθούσε να αντεπιτεθεί σε δύο επίπεδα: από τη μία στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποί της επιδίδονταν σε παρασκηνιακή διπλωματική μάχη προσπαθώντας να αποτρέψουν το κλίμα και από την άλλη επιχειρούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν που για ακόμη μία φορά αμφισβητούσε τη Συνθήκη της Λωζάνης.


Στο κοινό ψήφισμα, στο οποίο καλούνται να τοποθετηθούν σήμερα οι ευρωβουλευτές, εγείρονται -μεταξύ άλλων- θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητήματα που έχουν να κάνουν με παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η προειδοποίηση για ακόμη μία φορά ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής από την τουρκική κυβέρνηση θα σημάνει την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ανοιχτοί δίαυλοι
Ωστόσο σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιθυμεί διακοπή των συνομιλιών. Ο επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι πρέπει «να αφήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία», έτσι ώστε «να μην την αφήσουμε μόνη». Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι η έκθεση προόδου δεν έχει σχέση με την κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Ωστόσο ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Πίσω από τη μετριοπαθή στάση της Κομισιόν κρύβεται ο φόβος για έναν νέο εκβιασμό από πλευράς Τουρκίας σχετικά με τις προσφυγικές ροές. Μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας οι ροές των απελπισμένων έχουν μειωθεί δραματικά, αλλά κατέστη εξαιρετικά σαφές ότι το «σύστημα» Τ. Ερντογάν κρατά την «κάνουλα» των αφίξεων στην Ευρώπη.

Στο ίδιο πνεύμα βρίσκεται και η Γερμανία, η οποία αν και διανύει μία από τις χειρότερες περιόδους στις σχέσεις της με την κυβέρνηση Ερντογάν, δεν επιθυμεί να διακόψει τις συνομιλίες μαζί του. Η ίδια η καγκελάριος Α. Μέρκελ προσπαθεί να αποφύγει όπως ο διάολος το λιβάνι ?ειδικά προεκλογικά? την επαναφορά στην επικαιρότητα του προσφυγικού προβλήματος, μετά την πτώση της δημοτικότητάς της εξαιτίας των χειρισμών της κατά το προηγούμενο διάστημα.

Το Προσφυγικό είναι ένα από τα αποτελέσματα που θα επηρεάσουν άμεσα και την Ελλάδα σε περίπτωση αναστολής των διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας. Εξάλλου, όπως συμβαίνει κάθε φορά σε τέτοιες κρίσεις, οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως και στο Κυπριακό.

Πάντως οι ευρωβουλευτές του Στρασβούργου φάνηκαν αποφασισμένοι. Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής των συντηρητικών Μ. Βέμπερ ζήτησε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων «αμέσως». Για «πάγωμα» μίλησε ο επικεφαλής των σοσιαλιστών Τζ. Πιτέλα, στέλνοντας μήνυμα ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα πολιτικά δικαιώματα και η δημοκρατία δεν είναι διαπραγματεύσιμα».

Ο δε Βέλγος επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Γκ. Φερχόφσταντ, κάλεσε τους Ευρωπαίους να υπερασπιστούν την ΕΕ απέναντι στον «κύκλο των απολυταρχικών ηγετών» που απειλούν την ίδια και τις δημοκρατικές αξίες της, αναφερόμενος στους Ταγίπ Ερντογάν, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ.

Από τη μεριά της η Τουρκία έσπευσε να υποτιμήσει τη σημασία του ψηφίσματος και να δηλώσει ότι θα έχει «την ίδια τύχη που είχαν και παρόμοια ψηφίσματα στο παρελθόν. Καμία ισχύ».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top