Συντάκτης: 


Η μικρή Βαλονία εκπροσωπώντας την Ευρώπη των πολιτών άντεξε στις πιέσεις και τους εκβιασμούς της Ευρώπης των πολυεθνικών και της λιτότητας των Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς και Ανγκελα Μέρκελ.

«Το Βέλγιο δεν είναι σε θέση να δώσει το πράσινο φως για την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά» δήλωσε χθες ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ εξερχόμενος από μια επεισοδιακή συνεδρίαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των περιφερειακών κυβερνήσεων.

Οι Βαλόνοι παρέσυραν και την κυβέρνηση των Βρυξελλών, η οποία αρνήθηκε και αυτή να αποδεχτεί τη συμφωνία, σε αντίθεση με τη Φλάνδρα και τους γερμανόφωνους. Αμέσως μετά ο (σοσιαλιστής) πρωθυπουργός της Βαλονίας, Πολ Μανέτ, επισήμανε ότι οι σημερινές συνθήκες δεν επιτρέπουν την έγκριση της CETA.

Η Βαλονία λοιπόν αγνόησε επιδεικτικά το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη συμφωνία CETA μέχρι χθες το βράδυ, επιτρέποντας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου, τη μόνη εκ των 28 της Ε.Ε. που δεν έχει πει το «ναι» στη συμφωνία λόγω του μπλοκαρίσματος των Βαλόνων, να αποδεχτεί τη συμφωνία με τον Καναδά.

Δεν πτοήθηκε επίσης από την άσκηση πιέσεων εκ μέρους του Γερμανού προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που έπαιξε τον αγγελιαφόρο του Βερολίνου, αλλά και του Πολωνού προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αποτέλεσμα: η υπογραφή της συμφωνίας CETA που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη με τη συμμετοχή του Καναδού πρωθυπουργού Τριντό ματαιώθηκε. Και οι Βαλόνοι το γιορτάζουν...
Ετοιμάζουν... κατσαρόλες

Η οργάνωση «Συμμαχία D19-20», που εκπροσωπεί αγρότες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, καταναλωτές και πολίτες Βαλόνους που έχουν ταχθεί κατά της CETA και της συμφωνίας με τις ΗΠΑ (TTIP) αλλά και γενικά κατά των πολιτικών λιτότητας στην Ε.Ε., οργανώνει γιορτή στην πλατεία Σουμάν, δίπλα από τα κτίρια της Κομισιόν και του Συμβουλίου Υπουργών την Πέμπτη που είχε προγραμματιστεί η υπογραφή της CETA.

Οπως ανακοίνωσε η βαλονική οργάνωση, την Πέμπτη θα γιορταστεί η «νίκη της Δημοκρατίας κατά των πολυεθνικών», με άφθονη μπίρα και μηλίτη Βαλονίας που θα συνοδεύονται από ντόπια αλλαντικά και τυριά.

Η ίδια οργάνωση προειδοποιεί την Επιτροπή Γιούνκερ ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί η υπογραφή της CETA χωρίς την έγκριση της Βαλονίας, θα κινητοποιηθούν οι πολίτες της τελευταίας σε μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με κατσαρόλες έξω από το κτίριο της Κομισιόν.

Από την πλευρά της Επιτροπής ο εκπρόσωπος Τύπου, Μαργαρίτης Σχοινάς, συνέστησε χθες υπομονή στους δημοσιογράφους που τον βομβάρδισαν με ερωτήσεις.

Και περιορίστηκε να εκφράσει την αισιοδοξία της Κομισιόν ότι θα βρεθεί μια λύση ακόμη και την άλλη εβδομάδα. Τι να πει; Δεν χωνεύεται εύκολα να ταπεινώνεται ο καφκικός πύργος της Ευρώπης των Γιούνκερ - Σουλτς - Τουσκ και Μέρκελ από μια μικρή περιοχή του Βελγίου. Παράδειγμα προς μίμηση...
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top