Συντάκτης: 


Οι χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για την αδιέξοδη λιτότητα και την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους δημιούργησαν κλίμα ιδιαίτερης ικανοποίησης στην ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τη θεώρηση του Μαξίμου, έγινε εμφανές ότι η θέση της Αθήνας για την πορεία του προγράμματος γίνεται «απολύτως αποδεκτή από την αμερικανική πλευρά».

Ανεξάρτητα από τις ερμηνείες, ήταν σαφές ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήρθε στην Αθήνα έχοντας στο μυαλό του την επικράτηση της σταθερότητας στην περιοχή μας. Η σύσταση του επιτελείου κορυφαίων συνεργατών που τον συνόδευε ήταν χαρακτηριστική.

Στην Αθήνα και στο Μαξίμου βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Τζακ Λιου, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, που έχει επανειλημμένα μιλήσει για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η Σούζαν Ράις και ο Αντεουέλ Αντεγέμο, σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια και αναπληρωτής σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ για διεθνή οικονομικά θέματα αντίστοιχα, η Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία, καθώς και ο Τζος Ερνεστ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Συνταγή ευημερίας

«Θα συνεχίσω να δίνω έμφαση στην άποψή μας ότι η λιτότητα από μόνη της δεν μπορεί να φέρει ευημερία» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα προτού συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Αλέξη Τσίπρα για 35 λεπτά, παρουσία των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Κοτζιά, Νίκου Παππά και Βαγγέλη Καλπαδάκη, διπλωματικού συμβούλου του πρωθυπουργού.

Οι παραινέσεις του βέβαια για την ανάγκη να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα διαρθρωτικές ήταν σαφείς. Εξήρε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει «τη δύσκολη δουλειά», ενώ σε άλλο σημείο αναγνώρισε ότι άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες έχουν τη δική τους πολιτική ατζέντα.

Υπογράμμισε πάντως ξεκάθαρα την ανάγκη και οι δύο πλευρές να φτάσουν σε «μια «ανθεκτική» λύση, αντί να υπάρχουν διαπραγματεύσεις κάθε χρόνο ή έξι μήνες. Τώρα που η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, είναι η σωστή στιγμή».

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ελληνας πρωθυπουργός συζήτησαν για την οικονομία για περίπου 25 λεπτά, ενώ ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, όπου συζητήθηκαν τα ενεργειακά και οι επιχειρηματικές και επενδυτικές δυνατότητες, ζήτημα για το οποίο συζήτησε ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Οι αναφορές του Μπαράκ Ομπάμα στη λιτότητα συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του. «Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης», ενώ «οι Ελληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να παροτρύνει τους εταίρους να πράξουν αυτό που λέει το ΔΝΤ: ότι η ελάφρυνση χρέους είναι ζωτικής σημασίας.

Ο πρωθυπουργός, στις συζητήσεις του με τον Μπαράκ Ομπάμα, επέμεινε στο ότι δεν πρέπει να προκύψουν «αχρείαστα εμπόδια» μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, ενώ η αμερικανική πλευρά φάνηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να ενστερνίζεται αυτή την άποψη, αλλά και να είναι διατεθειμένη να πράξει τα δέοντα προς αυτή την κατεύθυνση.

Θύμισε το 1953

Ο Αλέξης Τσίπρας άκουγε τις επισημάνσεις του Αμερικανού προέδρου με εμφανή ικανοποίηση, ενώ άδραξε την ευκαιρία να υπενθυμίσει ότι οι ΗΠΑ ήταν από τις βασικές δυνάμεις που συνέβαλαν στην απομείωση του γερμανικού χρέους το 1953.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αναμένει θετική στάση από την Ανγκελα Μέρκελ, καθώς, «όπως όλοι οι Γερμανοί, επιμένει στην ανάγκη τήρησης των συμφωνιών», αλλά και επειδή την θεωρεί πολιτικό με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ευρώπη.

Αναφορικά με το προσφυγικό, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε με ιδιαίτερα θετικά λόγια για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης, ενώ στη σύντομη συνομιλία του με τον Γιάννη Μουζάλα, είπε πως έχει κάνει «εξαιρετική δουλειά».

Για το κρίσιμο θέμα του Κυπριακού ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι «δεν υπάρχει εγγυημένη επιτυχία», δηλώνοντας όμως πεπεισμένος ότι «είναι δυνατή μια βιώσιμη και κοινά αποδεκτή λύση».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ενώ σήμερα αναμένεται να ενημερωθεί από τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη για την πορεία των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top