Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός, το Εθνος και ο Λαός μας, η Κοινωνία και η Πολιτεία έγιναν φτω- χότεροι από τον θάνατο του τ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας (1995-2005), αχαιού πολιτικού Κωστή ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ. 

Ο πολιτικός ηγέτης, συντηρητικής – κατ’ αρχάς – προέλευσης δεν έτυχε της λαϊκοδημοκρατικής αναγνώρισης που του όφειλε η λαϊκή ψή- φος. Όμως, η μεγάλη πλειοψηφία των δημοκρα- τικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου προέβη σε μια – σπάνιου μεγαλείου – «διορθωτική κίνηση» και τον ανέδειξε δύο φορές Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

Ο Κωστής Στεφανόπουλος, υπήρξε έντιμος πολιτικός, συνειδητός δημοκράτης, ανυποχώρητος μαχητής του δικαίου και σθεναρός υπερασπιστής της δικαιοσύνης, άγρυπνος φύλακας των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών, γενναίος και διαχρονικός φρουρός των εθνικών μας δικαίων και των τιμαλφών αξιών του ελληνισμού. 

Εγκρατής και σπάνιος νομικός επιστήμων, με ανωτέρου επιπέδου ιστορικές, φιλοσοφικές και διεθνοπολιτικές γνώσεις, ο Κωστής Στεφανόπουλος εξέπληττε τους συνομιλητές του -ανά τον κόσμο- όταν τους ενημέρωνε για τις θέσεις της Ελλάδας και τα εθνικά μας δίκαια ή εξέφραζε τις απόψεις του σε περίπλοκα διεθνή ζητήματα μείζονος γεωπολιτικού ή γεωοικονομικού ενδιαφέροντος. 

Είχα τη μεγάλη τιμή (ως υφυπουργός Εξωτε- ρικών) να συνοδεύω τον Κωστή Στεφανόπουλο στα επίσημα ταξίδια του στο διάστημα 1999-2002 και να παρακολουθώ τις εξαίσιες συνομιλίες του με αρκετές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Ευρώπης και του κόσμου. Οταν διεξήγε επίσημες συνομιλίες με τους Προέδρους της Ρωσίας και της Κίνας, με τον βασιλιά της Ισπανίας ή τον Πρόεδρο της Ιταλίας κ.λπ. ή όταν συνομιλούσε για την ιστορική μοίρα του μεταπολεμικού κόσμου με τον πρόεδρο Χάβελ στην Τσεχία, ή τον αείμνηστο Σιμόν Πέρες στο Ισραήλ. 

Αυτόν τον αψεγάδιαστο γενναίο και ευγενή Δημόσιο Ανδρα προπέμπουμε στο τελευταίο ταξίδι του, τον Ευπατρίδη Πολιτικό που ο Λόγος και η παρουσία του συνήγειρε τον Ελληνισμό όπου γης – όταν μιλούσε για τις αξίες, αλλά και τα λάθη των Ελλήνων με την αντικειμενικότητα και τη γλυκύτητα ενός διαχρονικού ακριβοδίκαιου ιστορικού. 
Πρόεδρέ μου, Καλό Ταξίδι Σου! 

Γιάννης Γ. Ζαφειρόπουλος 

Πρ. υφυπουργός Εξωτερικών
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top