Το ρωσικό «ορθόδοξο πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο», στο οποίο δεσπόζουν οι επιχρυσωμένοι θόλοι του καθεδρικού ναού του εγκαινιάσθηκε την Τετάρτη στο Παρίσι από τον Ρώσο υπουργό Πολιτισμού, παρουσία Γάλλων αξιωματούχων αλλά χωρίς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.


Ο τελευταίος ματαίωσε την περασμένη εβδομάδα την προγραμματισμένη από καιρό επίσκεψή του εξαιτίας της διένεξης ανάμεσα στο Παρίσι και τη Μόσχα σχετικά με τη Συρία. Τελικώς έστειλε μήνυμα το οποίο αναγνώσθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού του, στο οποίο αναφέρει ότι το κέντρο «μαρτυρεί τη σταθερότητα των γαλλο-ρωσικών διμερών σχέσεων».

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν χαρακτηρίζει «πολύ δύσκολη» την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου, αλλά ευχαριστεί τις γαλλικές αρχές για τη «διαρκή στήριξή τους».

Το κέντρο εγκαινιάσθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι και τον Ρώσο πρεσβευτή στη Γαλλία Αλεξάντρ Ορλόφ.

Από γαλλικής πλευράς ήταν παρόντες η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, ο ακροδεξιός βουλευτής Ζιλμπέρ Κολάρ και ο υφυπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Ζαν-Μαρί Λε Γκεν.

Ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος απουσίαζε και εκπροσωπήθηκε από τον επίσκοπο του Μπόγκοροντ Αντώνιο.

Το ρωσικό ορθόδοξο κέντρο σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ζαν-Μισέλ Βιλμότ σε έκταση 4.000 τετραγωνικών μέτρων στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας. Το κόστος του υπολογίζεται σε 170 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται πλήρως από τη Ρωσία.

Εκτός από την εκκλησία, που θα αγιογραφηθεί μόνιμα την ερχόμενη χρονιά, το συγκρότημα περιλαμβάνει πολιτιστικό κέντρο (βιβλιοθήκη, αίθουσες εκθέσεων και καφετέρια), αίθουσα συνεδρίων 200 θέσεων και διαμερίσματα, τα γραφεία της πολιτιστικής υπηρεσίας της πρεσβείας της Ρωσίας και δίγλωσσο γαλλο-ρωσικό σχολείο.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top