Η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για το πλαίσιο που θα διέπει την οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων!

Ρεπορτάζ
Στέλιος ΚράλογλουΣτο σχέδιο της κλιμακωτής φορολόγησης των αδήλωτων κεφαλαίων με συντελεστές έως 60% προσπαθούν να συμφωνήσουν κυβέρνηση και δανειστές έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις συζητήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών, φαίνεται ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο πλαίσιο φορολόγησης των αδήλωτων κεφαλαίων που θα αποκαλυφθούν στις φορολογικές Αρχές. 

Το σχέδιο όμως είναι... «δώρον άδωρον» για τους φορολογουμένους, αφού όσοι επιλέξουν να αποκαλύψουν τα «κρυφά» εισοδήματά τους στην Εφορία θα καταβάλουν φόρο που θα φθάνει έως και το 60%!
Σύμφωνα με πληροφορίες, δανειστές και κυβέρνηση ήρθαν σε συμφωνία για το πλαίσιο που θα διέπει την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού αλλά και αυτά που βρίσκονται στην Ελλάδα. 

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων θα προβλέπει:
• Επιβολή φόρου 50% επί των κεφαλαίων για όσους εμφανίσουν οικειοθελώς στις φορολογικές Αρχές τα αδήλωτα κεφάλαια που έχουν είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό και έως σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό και δεν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος.
• Επιβολή φόρου με συντελεστή 55% για όσους βρίσκονται στις διάφορες λίστες (εμβάσματα εξωτερικού, «Λαγκάρντ», «Μπόργιανς») και έχουν εντοπιστεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό με κρυφά εισοδήματα.
• Επιβολή φόρου με συντελεστή 60% στις περιπτώσεις που ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Η ελληνική πρόταση για την αυτοκαταγγελία αδήλωτων κεφαλαίων συνοδεύεται από ακύρωση των ποινικών διώξεων για πράξεις φοροδιαφυγής, ενώ οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους χρονικό περιθώριο τριών μηνών για να αποκαλύψουν στις φορολογικές Αρχές τα «μαύρα» κεφάλαια. Την ίδια ώρα, οι δανειστές απέρριψαν και το τελευταίο κυβερνητικό σχέδιο για ειδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό στις επιχειρήσεις.
Ο... μερικώς ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός, στον οποίο θα κατέληγαν οι εισπράξεις που θα γίνονταν με πλαστικό χρήμα, εξετάζεται τώρα να αντικατασταθεί από φορολογικά κίνητρα, όπως έκπτωση φόρου ή φοροαπαλλαγή προς τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, προκειμένου να εγκαταστήσουν συσκευές POS και να δέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top