Κάθε ημέρα που περνά γίνεται και πιο ξεκάθαρο ότι αν δεν στηριχθεί η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, όσες μεγάλες επενδύσεις κι αν γίνουν, δεν θα έρθει η ανάπτυξη και δεν θα «αναστηθεί» το επιχειρείν.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΓΣΕΒΕΕ είναι ο καθρέπτης της ελληνικής οικονομίας αυτή την περίοδο. Απαισιοδοξία, φόβοι για χιλιάδες λουκέτα και στρατιές ανέργων μόνο στις μικρές επιχειρήσεις και στους αυτοαπασχολούμενος. Αν «σκάσουν» και μερικά μεγάλα «κανόνια», τότε χάνεται κάθε ελπίδα για ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση. Διότι τελικά οικονομία δεν είναι αποκλειστικά και μόνο η εκταμίευση μιας δόσης, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις. Ούτε πότε θα αποφασίσουν οι δανειστές να υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους για ελάφρυνση του κρατικού χρέους.

Το μείζον πρόβλημα της χώρας είναι η καθημερινότητα, πώς θα αυξηθεί η κατανάλωση, πώς θα κινηθεί η αγορά. Πράγματα που είναι συνυφασμένα με την αισιοδοξία και την ασφάλεια που αισθάνεται ο πολίτης.

Σε μια χώρα, ωστόσο, που οι φόροι «πνίγουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που οι περικοπές στους συνταξιούχους, οι οποίοι ξοδεύουν και το τελευταίο σεντ, είναι συχνές και που οι θέσεις εργασίας δεν αυξάνονται με ικανοποιητικό ρυθμό, είναι δύσκολο να υπάρξει οικονομική ασφάλεια και αισιοδοξία. Η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το επιβεβαιώνει. Πάνω από το 80% πιστεύει ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ απαισιόδοξοι ως προς τα οικονομικά του νοικοκυριού τους εμφανίζονται δύο στους τρεις Ελληνες και μόλις το 1% εκτιμά πως σίγουρα θα δει βελτίωση μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Η οικονομία είναι και ψυχολογία, βεβαίως, είναι όμως και σειρά παρεμβάσεων που πρέπει να κάνει η πολιτεία, προκειμένου να απομακρύνει τα μαύρα σύννεφα που υπάρχουν εδώ και μια εξαετία. Αν δεν στηριχθούν οι επιχειρήσεις με φορολογικά κι άλλα κίνητρα κι αν δεν εμπεδωθεί το αίσθημα οικονομικής ασφάλειας μεταξύ των πολιτών, η χώρα θα σέρνεται στους δρόμους της στασιμοχρεοκοπίας χωρίς προτάσεις διαφυγής.


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top