Σπριντ διαρκείας, έπειτα από μια περίοδο όπου σημειώθηκαν πολλές καθυστερήσεις στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, η αρμόδια Ειδική Γραμματεία για το ιδιωτικό χρέος καθώς και οι τράπεζες. Τα περιθώρια πλέον έχουν στενέψει, καθώς η κατάσταση στην αγορά είναι δραματική και εκφράζονται πλέον ανοικτά οι φόβοι για δεκάδες λουκέτα επιχειρήσεων που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

Σ’ αυτές τις επιχειρήσεις θα πρέπει να προστεθούν και εκατοντάδες άλλες που εκμεταλλεύονται την κατάσταση κι έχουν προχωρήσει σε άτυπη στάση πληρωμών, ανεβάζοντας το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων σε επίπεδα πάνω από 110 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή και ο SSM αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις νέες διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκειμένου να ξεκινήσει η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τεχνοκράτες του SSM βάζουν τις ελληνικές τράπεζες σε διαρκή έλεγχο και μάλιστα, κάθε τρεις μήνες θα ελέγχουν την πορεία των δανείων κι αν οι διοικήσεις επιτυγχάνουν τους στόχους που έχουν θέσει.

Μάλιστα, θα υπάρχουν και κυρώσεις σε περίπτωση που δεν προχωρά ταχύτατα η διαδικασία. Για το σύνολο των ελληνικού τραπεζικού συστήματος ο γενικός στόχος που έχει τεθεί ήδη από τον SSM είναι η μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40% έως τα τέλη του 2019.

Αυτό σημαίνει πως από τα περίπου 110 δισ. ευρώ που είναι τα κόκκινα δάνεια σήμερα, θα πρέπει να περιοριστούν στα 60 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια. Πώς θα προέλθει η μείωση αυτή; Κατά 35% - 40% από ρυθμίσεις και πληρωμές των δανειοληπτών, κατά 30% από διαγραφές, κατά 20% από πωλήσεις δανείων και κατά 10% από ρευστοποιήσεις ακινήτων.

Η πρώτη μεγάλη αξιολόγηση των επιδόσεων των τραπεζών θα γίνει από τον SSM εντός του 2017. Εαν δεν επιτευχθούν οι στόχοι η ΕΚΤ θα επιβάλει τις δικές της πολιτικές. Κάτι που ενδεχομένως να είναι επώδυνο για τις διοικήσεις των τραπεζών. Πάντως, η μεγάλη αυτή πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία έχει πολλές δυσκολίες. Το πρόσφατο roadshow στο Λονδίνο ανέδειξε την εικόνα ανησυχίας των ξένων funds για την ελληνική οικονομία. Οι managers φαίνεται να είναι κουρασμένοι με την Ελλάδα και την πολυετή κρίση και αυτό το δείχνουν από το γεγονός ότι δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να επενδύσουν άμεσα στην Ελλάδα. Αυτό δεν ισχύει τόσο για τα funds που θέλουν να πάρουν σε πολύ χαμηλές τιμές τα «κόκκινα» δάνεια. Ομως, γενικότερα οι διαθέσεις των ξένων δεν είναι καλές καθώς τη «δεξαμενή» των μη εξυπηρετούμενων δανείων γεμίζει επικίνδυνα.

Το στοίχημα είναι πλέον να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις διοικήσεις των τραπεζών και να ξεκινήσουν μαζικές ρυθμίσεις δανείων προκειμένου να μην «σκάσουν» επιχειρήσεις. Ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ υπάρχει, το «μοντέλο Μαρινόπουλου» που θα εφαρμοστεί είναι γνωστό και περιλαμβάνει και «κουρέματα», ενώ και η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει ταχύτατα διαδικασίες όπως το ακαταδίωκτο για τα τραπεζικά στελέχη που θα βάλουν την υπογραφή τους.

Αυτό που φοβούνται, όμως, στην κυβέρνηση και στις τράπεζες είναι μήπως το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπου οι φορολογικές υποχρεώσεις είναι μεγαλύτερες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υπάρξει «έκρηξη» απλήρωτων δανείων, κάτι που θα επιδεινώσει την κατάσταση.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top