Σύμφωνα με το Reuters, η γερμανική αρχή Bafin απάλλαξε προς το παρόν την τράπεζα-κολοσσό της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ από υπόθεση παραβίασης του ρωσικού εμπάργκο.

Οι κατηγορίες που την εμπλέκουν αφορούν τη διευκόλυνση επιχειρήσεων να μεταφέρουν χρήματα από και προς τη Ρωσία αψηφώντας το δυτικό εμπάργκο κατά της Μόσχας για την προσάρτηση της Κριμαίας. Αν και η Deutsche Bank ανακουφίστηκε από έναν μεγάλο πονοκέφαλο σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών άλλων χωρών, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, ακόμα και της Ρωσίας.

Ο γερμανικός Τύπος ανέφερε χθες ότι οι έρευνες της Bafin, η οποία είχε δείξει επιείκεια και στο παρελθόν απέναντι στην Deutsche Bank, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και ότι η εποπτική αρχή δεν θα της ζητήσει να βελτιώσει το επίπεδο διαχείρισης ρίσκου.

ΔημοσιεύματαΣύμφωνα με το «Spiegel», οι συνεργάτες της τράπεζας στη Ρωσία βοήθησαν δισεκατομμυριούχους φίλους του Βλαντιμίρ Πούτιν να παρακάμψουν τις κυρώσεις και να ξεπλύνουν περί τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια που εξήγαγαν στο εξωτερικό.Τα δημοσιεύματα περί απαλλαγής της τράπεζας από τις γερμανικές έρευνες ενίσχυσαν χθες τη μετοχή της στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης που αυξήθηκε πάνω από τα 12 ευρώ, για πρώτη φορά μετά την απειλή προστίμου ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.

Επίσης θετικά επέδρασαν και οι προσδοκίες ότι οι αμερικανικές Αρχές θα μειώσουν σημαντικά το εν λόγω πρόστιμο για τις πωλήσεις «τοξικών» τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων το 2008 και τον ρόλο που διαδραμάτισε στο ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, η Deutsche Bank είναι κοντά σε συμφωνία με τις αμερικανικές Αρχές προκειμένου να μειώσει το πρόστιμο που θα καταβάλει από τα 14 στα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και δεν αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις εντός του Σαββατοκύριακου.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγή του στο Βερολίνο, ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τις αμερικανικές Αρχές για να διευκολύνει μια ταχεία συμφωνία που θα χαρίσει πολύτιμο χρόνο στην τράπεζα ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει ξανά.

Η επίλυση της κρίσης μέσω μιας συμφωνίας για μειωμένο πρόστιμο είναι κρίσιμης σημασίας για την Ανγκελα Μέρκελ που αντιμετωπίζει εσωκομματικά προβλήματα, έναν χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Το να αναγκαστεί να διασώσει μια τράπεζα που απέτυχε λόγω κερδοσκοπίας μπορεί να αποβεί μοιραίο για εκείνη και τους Χριστιανοδημοκράτες, αν και αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι δεν θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη χρεοκοπία ενός κολοσσού που απασχολεί περίπου 100.000 υπαλλήλους.

Αρνηση
Πάντως χθες ο Γερμανός υπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει αν η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να διασώσει την Deutsche Bank. Εν τω μεταξύ η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η Deutsche Bank πρέπει να επανεξετάσει το επιχειρηματικό της μοντέλο, να «αποφασίσει τι μέγεθος θέλει να έχει και πώς θέλει να ενισχύσει τον ισολογισμό της», σχολιάζοντας ότι το ίδιο αφορά πολλές ακόμη τράπεζες.

Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός ανακοίνωσε χθες ότι στην προσπάθειά του να γίνει πιο «ανταγωνιστικός» θα προχωρήσει σε επιπλέον 1.000 απολύσεις στη Γερμανία (πέραν των 3.000 που ήταν στα αρχικά σχέδιά της), ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι συνολικές περικοπές θέσεων εργασίας θα ανέλθουν σε 9.000.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top