Γιατί ο Μάριο δεν μας… χαλαρώνει


Γιατί ο Μάριο δεν μας… χαλαρώνει


Του Διονύση Ζακυνθινού


Στις αρχές του 2015 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να υλοποιήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.
Είναι το γνωστό, πλέον, πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που σχεδιάστηκε και εκτελείται με σκοπό να τονώσει τη ρευστότητα στη χειμαζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία.
Πίσω από τη δράση αυτή θα πρέπει να αναζητήσουμε τον διοικητή της, τον Μάριο Ντράγκι. Τεχνοκράτης από τη μια, Ιταλός από την άλλη, δεν διακατέχεται ακριβώς από το σύνδρομο της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που χαρακτηρίζει τους Γερμανούς.
Εχει μια κάπως διαφορετική προσέγγιση για τη λειτουργία της οικονομίας στη Γηραιά Ηπειρο, που δεν πολυαρέσει στον Σόιμπλε.
Ωστόσο, ως γνήσιος τεχνοκράτης, ο διοικητής της ΕΚΤ πιστεύει στην τήρηση κανόνων, που δεν είναι απαραίτητο ότι είναι και σε εμάς αρεστοί.
Ας δούμε, όμως, πώς λειτουργεί στην πράξη το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η κυβέρνηση μιας χώρας δανείζεται χρήματα από επενδυτές με την έκδοση κρατικών ομολόγων. Οι επενδυτές αγοράζουν τα ομόλογα τοις μετρητοίς για να πάρουν μεταγενέστερα το κεφάλαιο τους, αυξανόμενο φυσικά με το προσφερόμενο επιτόκιο.
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση έχει πάρει τα χρήματα των επενδυτών, με υποχρέωση να τους αποπληρώσει στον προβλεπόμενο χρόνο λήξης των ομολόγων.
Παράλληλα, η ΕΚΤ τυπώνει φρέσκο χρήμα και αγοράζει τα ομόλογα που κατέχουν οι επενδυτές. Και καθώς οι μεγαλύτεροι επενδυτές ομολόγων είναι οι τράπεζες, αυτές αποκτούν έτσι πρόσβαση σε ρευστότητα που (εννοείται ότι) θα διαθέσουν για δανεισμό.
Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εκτιμάται ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν μηνιαίως επιπρόσθετα τουλάχιστον 60 δισεκατομμύρια ευρώ για να δανείζουν με χαμηλό επιτόκιο.
Και έχουν προφανές κίνητρο να προχωρούν στον δανεισμό των χρημάτων αυτών, διότι αν δεν τα δανείσουν θα πρέπει να πληρώνουν την Κεντρική Τράπεζα για να τους τα φυλάει!
Η αρχική πρόθεση του Ντράγκι ήταν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2017. Ομως, τα δεδομένα άλλαξαν και ο διοικητής της ΕΚΤ φέρεται τώρα να προσανατολίζεται στην επιμήκυνση του προγράμματος.
Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, λεφτά υπάρχουν (και) για την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενταχθεί στο πρόγραμμα. Η χώρα μας δεν έχει συμπεριληφθεί σ' αυτό, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση που θα θέσει σε τροχιά την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους της.
Η επιθυμία της Κυβέρνησης να μπει τάχιστα η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι απολύτως θεμιτή, εφόσον θα ενισχύσει την οικονομία μας με τονωτικές ενέσεις ρευστότητας, αλλά υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια όταν τη συνδέει με την (απαγορευτική, προς το παρόν) ελάφρυνση του χρέους.
Ο Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε πρόσφατα αρνητικός στο σχετικό ελληνικό αίτημα διότι περιμένει, απλώς, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να μπούμε σε μια φάση κανονικότητας.
Είπαμε, μπορεί να είναι Ιταλός, δεν παύει όμως να είναι και τεχνοκράτης, που κινείται με συγκεκριμένα μέτρα και σταθμά, τα οποία προς το παρόν δεν πληρούμε για να μάς βάλει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top