Στα 152 τρισεκατομμύρια δολάρια έφτασε το παγκόσμιο χρέος το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ποσό αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην παγκόσμια Ιστορία και σημαίνει πως το χρέος είναι υπερδιπλάσιο από την οικονομική δραστηριότητα ολόκληρης της υφηλίου!

Συγκεκριμένα, το παγκόσμιο χρέος ανέρχεται στο 255% του παγκόσμιου ΑΕΠ ενώ την ίδια στιγμή η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων και δυσκολιών, που είναι αποτέλεσμα της αδιέξοδης δυτικής πολιτικής του καπιταλισμού. Σε ότι αφορά στην ανάκαμψή της από την χρόνια κρίση φαίνεται πως γίνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι συσσωρευμένο στις ανεπτυγμένες και πλούσιες χώρες, όμως το πρόβλημα αγγίζει και πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Κίνα, που έχει αυξήσει κατά πολύ τον δανεισμό της τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί τα επίπεδα του παγκοσμίου χρέους να είναι σε πρωτοφανή επίπεδα, ωστόσο το φαινόμενο του οικονομικού κορεσμού δεν είναι ούτε πρωτόγνωρο, ούτε άγνωστο στην υφήλιο. Δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι και πολλές κατά τόπους συρράξεις είχαν ως αποκλειστικό αίτιο την οικονομική δυσπραγία και το αδιέξοδο, που οδηγεί ο καπιταλισμός.

Αν μπορούσαν οι άνθρωποι όλου του πλανήτη να σταματήσουν για κάποια ελάχιστα δευτερόλεπτα την φρενήρη και άλογη πορεία τους προκειμένου να σκεφτούν προς τα πού βαδίζουν και γιατί ζουν τρέχοντας, θα ανακάλυπταν πως είναι σκλάβοι ... του τίποτα! Πως είναι δυνατόν να μιλάμε για παγκόσμιο χρέος; Σε ποιους χρωστάει ο πλανήτης; Σε εξωγήινους; Μήπως η ανθρωπότητα δανείστηκε από τους κατοίκους του Άρη και πρέπει να επιστρέψει τα δανεικά; Ποιος είναι αυτός που ζητάει το 255% της παγκόσμιας παραγωγής και πόσο ανόητοι είμαστε οι άνθρωποι που προσπαθούμε να του το αποδώσουμε;

Είναι προφανές πως έχουμε πάρει την ζωή μας εντελώς λάθος, όπως σοφά λέει ο ποιητής, αλλά δεν ακολουθούμε την προτροπή του προκειμένου να την αλλάξουμε. Έχουμε αποδεχθεί ως τρόπο ζωής την παραφροσύνη που επιβάλλει η δυτική κοσμοθεωρία με συνέπεια να μην ξέρουμε ούτε πού πάμε, ούτε τι ζητάμε...


ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top