Του Γ. Αγγέλη

Τα όχι, ναι και εάν, της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα πέφτουν βροχή τα τελευταία 24ωρα, αλλά οι πραγματικές προθέσεις του Ταμείου καθορίζονται από αριθμούς, που αφορούν συγκεκριμένο "χρόνο” και... "δολάρια”.

Το έτος 2023 και τα 7,441 δισ. δολ. που έχει λαμβάνειν μέχρι τότε από το ελληνικό δημόσιο για την αποπληρωμή του δανείου που έχει δώσει, αποτελούν το βασικό κριτήριο με το οποίο θα κρίνει την εκ νέου συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα.

Φέτος, το 2016, είναι η τελευταία μεγάλη πληρωμή του δανείου (2,9 δισ. δολ.), ενώ από το 2018 οι ετήσιες πληρωμές προς το ΔΝΤ πέφτουν σχεδόν στο ένα τρίτο (1,299 δισ. δολ.).

Η κατάσταση είναι ακόμα πιό "άνετη” στο ενδιάμεσο έτος 2017 αφού σ' αυτό η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ μόλις 648 εκατ. ευρώ! Το 2023 αποπληρώνεται εντελώς το ΔΝΤ!

Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ για να μπει στο δεύτερο μνημονιακό πρόγραμμα είχε απαιτήσει και έχει πάρει από τους Ευρωπαίους εταίρους του την οργάνωση των αποπληρωμών με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζεται η αποπληρωμή του πριν αρχίσει η αποπληρωμή των άλλων δανείων (EFSF, GLF, κ.λ.π.).

Τώρα για να μπει εκ νέου στο πρόγραμμα με νέα χρηματοδότηση ζητάει οι Ευρωπαίοι να διασφαλίσουν ότι όσο θα διαρκεί η αποπληρωμή του νέου δανείου μετά το 2013, η Ελλάδα δεν θα έχει καμία άλλη υποχρέωση που να θέτει σε κίνδυνο την αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ...

Με άλλα λόγια ζητάει την επέκταση της περιόδου χάριτος για πληρωμές κεφαλαίου και τόκων (από τους Ευρωπαίους) έτσι ώστε να μην υφίσταται κίνδυνος (βιωσιμότητας), να μην μπορεί δηλαδή η ελληνική οικονομία να εξοφλεί το ΔΝΤ στο διάστημα αυτό.

Και σ' αυτό απαραίτητος όρος είναι -πέραν της περιόδου χάριτος για τα άλλα δάνεια (ESM, GLF, κ.λ.π.)- να διασφαλισθεί με τα κατάλληλα (μικρότερα) πρωτογενή πλεονάσματα ότι η ελληνική οικονομία θα μπορεί να κινηθεί ώστε να καλύπτει αυτές τις δανειακές ανάγκες.

Και αυτός, ο όρος δηλαδή ότι θα είναι εξασφαλισμένη η αποπληρωμή του δανείου, είναι ο βασικός για κάθε δανειοδότηση από το ΔΝΤ, το οποίο πληρώνεται πάντα πριν από κάθε άλλον δανειστή...

Η κα Λαγκάρντ επανέλαβε λοιπόν σε όλους τους τόνους αυτή την... αρχή λειτουργίας του ΔΝΤ στη Σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον και ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι παρ' όλα αυτά πριν από το τέλος του έτους το ΔΝΤ θα είναι και πάλι μέσα στο ελληνικό πρόγραμμα.

Εις απάντησή του ο κ. Λίπτον αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ επανήλθε με νέα δήλωσή του για να πει ότι κανείς δεν βάζει όρους και χρονοδιαγράμματα στο ΔΝΤ.

Η αλήθεια είναι ότι και το ΔΝΤ υπόκειται εμφανώς σε πολιτικές αποφάσεις και μία τέτοια το οδήγησε το 2010 στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης...

Σε μία τέτοια πολιτική απόφαση προσδοκά ο κ. Σόιμπλε ο οποίος επιμένει ότι δεν μπορούν να γίνουν νέες παραχωρήσεις στο ελληνικό χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017.

Όμως προς το παρόν αυτή η απόφαση δεν υπάρχει.

Αντίθετα όπως προέκυψε στις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον υπάρχει "πολιτικό αδιέξοδο”.

Και αυτό το αδιέξοδο θα επιχειρηθεί να ξεπερασθεί στο εναπομείναν χρονικό διάστημα μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη όπως δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί. 


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top