Συντάκτης: Εκτακτο δημοσιονομικό έλεγχο στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, προκειμένου να διερευνηθούν οι εκκρεμείς οφειλές προς τη ΝΑΤΟϊκή υπηρεσία NSPA, ύψους περίπου οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, που προέκυψαν από τη συντήρηση των ελικοπτέρων του Σώματος.

Ο έλεγχος, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, ζητήθηκε μετά την επίκληση του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος ότι το ίδιο δεν έχει τη δυνατότητα να εξετάσει ή να επιλύσει τη διαφορά που έχει δημιουργηθεί από την τιμολόγηση υπηρεσιών της NSPA (NATO Support and Procurement Agency) για την τεχνική, πτητική και εφοδιαστική υποστήριξη εναέριων μέσων πυρόσβεσης που είχε παρασχεθεί πριν από τέσσερα χρόνια.

Η εκκρεμότητα της Πυροσβεστικής προς τη ΝΑΤΟϊκή υπηρεσία χρονολογείται από το 2012 και, μεταξύ άλλων, αφορά χρήματα που δαπανήθηκαν για την επισκευή του στόλου των ιδιόκτητων ελικοπτέρων της, που παρέμεναν ώς τότε -και επί χρόνια- καθηλωμένα λόγω έλλειψης τεχνικής συντήρησης.

Επειτα από σειρά άγονων διαγωνισμών, η τότε ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είχε αναθέσει στην NSPA να μεσολαβήσει ώστε να βρεθεί ο ανάδοχος που θα αναλάμβανε τη συντήρηση των ελικοπτέρων.

Ο ανάδοχος βρέθηκε πράγματι και αυτός στη συνέχεια, στο διάστημα που ακολούθησε, προχώρησε σε εκτεταμένες εργασίες επισκευής και συντήρησης, οι οποίες όμως ήταν αυτές που προβλέπονται έπειτα από 12 χρόνια συνεχούς λειτουργίας των ελικοπτέρων.

Ο «συντηρητής» εξοφλήθηκε από τη ΝΑΤΟϊκή υπηρεσία, όμως η NSPA δεν έλαβε ποτέ τα χρήματα από την Ελλάδα, καθώς υπήρξε διαφωνία επί της τιμολόγησης του έργου.

Η ελληνική πλευρά, συγκεκριμένα, αμφισβήτησε την αναγκαιότητα του «ριζικού» και περισσότερο δαπανηρού σέρβις που έγινε στα ελικόπτερα τα οποία είχαν μόλις 6ετή λειτουργία, ενώ από τη ΝΑΤΟϊκή υπηρεσία υποστηριζόταν ότι η πολύχρονη καθήλωση είχε προκαλέσει στα ελικόπτερα σοβαρά μηχανικά προβλήματα.
Πρόσθετες διαφωνίες

Εκτός όμως από τα ανωτέρω, μεταξύ της NSPA και της Πυροσβεστικής ανέκυψαν διαφωνίες και για τις συμβάσεις μίσθωσης των ελικοπτέρων τύπου Ερικσον και Καμόφ, που χρησιμοποιούνταν την τριετία 2012-2014, ενώ οι υπόλοιποι διαγωνισμοί που προκήρυξε η Πυροσβεστική εκτός του μηχανισμού του ΝΑΤΟ κατέληξαν άγονοι. Το όλο θέμα δεν αποκλείεται να οδηγήσει τις δύο πλευρές σε δικαστική διαμάχη.

Οι εκκρεμείς προς διερεύνηση οφειλές, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, αγγίζουν -σύμφωνα με την υπηρεσία NSPA- τα 8 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 7,1 εκατ. ευρώ αφορούν την τριετία 2012-2014, ενώ παράλληλα η έρευνα θα αφορά και «γενικότερα τη διασφάλιση της χρηστής διαχείρισης στο Πυροσβεστικό Σώμα».
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top