Στη «δαγκάνα» της Α’ ∆ΟΥ Πατρών έπεσε η εταιρεία που έχει αγοράσει τη νήσο Οξυά στο σύµπλεγµα των Εχινάδων στο Ιόνιο Πέλαγος, όπου ο εµίρης Χαµάντ µπιν Χαλίφα αλ Θάνι του Κατάρ ενδιαφέρεται να πραγµατοποιήσει µεγάλη τουριστική επένδυση. 

Ο ΦΟΡΟΣ 

Η εταιρεία που αντιµετωπίζει εδώ και µερικά χρόνια προ- βλήµατα µε την Πολεοδοµία, το ∆ασαρχείο, ακόµα και µε τη Μητρόπολη Ζακύνθου, τώρα έχει να κάνει λογαριασµούς και µε την Α΄∆ΟΥ Πατρών, η οποία πριν από λίγες ηµέρες προχώρησε σε διορθωτικό προσδιορισµό του φόρου µεταβίβα- σης του εν λόγω νησιού, αυξάνοντας το σχετικό ποσό από 559.600 ευρώ στα 9.506.343,28 ευρώ µαζί µε τις προσαυξήσεις και τον δηµοτικό φόρο. 

Η πώληση του νησιού έγινε από τον ελληνοαυστραλό µεγαλοεπιχειρηµατία Χάρη Σταµούλη (Stamoulis Group), µε καταγωγή από την Ηπειρο, στην εταιρεία Pimara το 2013, µε σκοπό τη δηµιουργία µιας πρότυ- πης τουριστικής επένδυσης που σκόπευε να κάνει ο εµί- ρης του Κατάρ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσµο. 

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ 

\Σύµφωνα µε πηγές της «Π», στο συµβόλαιο που κατατέθηκε στην Εφορία Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, ως τίµηµα πώλησης δηλώθηκε το ποσό των 5,6 εκατ. ευρώ και ο αναλογούν φόρος µεταβίβασης 559.600 ευρώ. 

Η ∆ΟΥ της περιοχής όµως, θεώρησε το τίµηµα πολύ µικρό σε σχέση µε τα δεδοµένα της περιοχής και έστειλε τον φάκελο στην Α΄∆ΟΥ Πατρών, όπου βρίσκεται και το αρµόδιο δικαστικό τµήµα, η οποία και προχώρησε σε επανεκτίµηση της ακίνητης περιουσίας που µεταβιβάστηκε, επαναπροσδιορίζοντας την αγοραία αξία του νησιού στο ποσό των 57.458.896 ευρώ. Κατά συνέπεια αυξήθηκε κατά δέκα φορές και ο αναλογών φόρος, φτάνοντας στο ποσό των 5.744.689 ευρώ, που µαζί µε τον δηµοτικό φόρο και τις προσαυξήσεις έφτασε στο τελικό ποσό των 9.506.343 ευρώ. 

Η ΑΞΙΑ 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην «Π» ότι ο επαναπροσδιορισµός της αξίας του ακινήτου έγινε µε βάση αντικειµενικά κριτήρια και άλλες αγοραπωλησίες ακινήτων που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή. Η έκταση του νησιού είναι 4.200 στρέµµατα και η τιµή πώλησης που εµφανίζεται στο συµβόλαιο αντιστοιχεί σε περίπου 1,33 ευρώ το τετραγωνικό µέτρο. Οι αρµόδιες φορολογικές αρχές θεώρησαν ιδιαίτερα ευτελές το ποσό και προχώρησαν σε επαναπροσδιορισµό, υπολογίζοντας την αγοραία αξία του νησιού στα 13,68 ευρώ το τ.µ., δηλαδή στο ποσό των 57.458.896 ευρώ. Μάλιστα, η αρµόδια ∆ΟΥ έστειλε στην εταιρεία σχετικό έγγραφο από τον περασµένο Ιούλιο και πριν από λίγες ηµέρες την οριστική έκθεση στη ∆ΟΥ Ανωνύµων Εταιρειών στην Αθήνα. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφεραν πηγές της «Π», η εκτίµηση της ∆ΟΥ και το ποσό που έχει καταλογιστεί, µπορεί να αµφισβητηθεί από την εταιρεία ενώπιον της δικαιοσύνης.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top