Συντάκτης: Χωρίς φασαρίες κύλησε η πρώτη μέρα της σταδιακής εκκένωσης της «Ζούγκλας» στο Καλέ. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν εξαιτίας του συνωστισμού στις ουρές για την επιβίβαση σε λεωφορεία τουλάχιστον 1.600 προσφύγων και μεταναστών, που αποφάσισαν να φύγουν οικειοθελώς απ’ τον αυτοσχέδιο καταυλισμό στη βόρεια Γαλλία, αποκαρδιωμένοι από τις κάκιστες συνθήκες διαβίωσης και τα ανεκπλήρωτα σχέδιά τους να περάσουν σε βρετανικό έδαφος.

Ηταν αρκετά λιγότεροι από τους 2.500-3.000 (σε σύνολο 6.000-10.000) που οι γαλλικές αρχές υπολόγιζαν να απομακρύνουν μέσα στο πρώτο 24ωρο της «ανθρωπιστικής» επιχείρησης, η οποία διακόπηκε όταν έπεσε η νύχτα.

Μέσα στο σκοτάδι όμως ξεσπούν συνήθως οι συμπλοκές της αστυνομίας με όσους αρνούνται να εγκαταλείψουν τη «Ζούγκλα» και το όνειρό τους, όπως συνέβη τα προηγούμενα βράδια.

Πιο δύσκολη αναμένεται η σημερινή μέρα, με τις μπουλντόζες να ετοιμάζονται να μπουν στον καταυλισμό -έκτασης περίπου τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων- για να ξεκινήσουν εργασίες κατεδάφισης, υπό το άγρυπνο βλέμμα 1.250 αστυνομικών. Αν χρειαστεί θα ενισχυθούν με άλλους 3.000 εντός της εβδομάδας.

Η όλη επιχείρηση διάλυσης της γαλλικής «Ειδομένης» (σε αντίθεση με την ελληνική) γίνεται μπροστά σε δημοσιογράφους διεθνών και εγχώριων ΜΜΕ, γεγονός που δεν εμπόδισε τις δυνάμεις ασφαλείας να ασκήσουν ωμή βία κατά την «εκκαθάριση» του νότιου τομέα τον Μάρτιο.

Η κυβέρνηση Ολάντ ευελπιστεί η εκκένωση να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο και η καταστροφή του καταυλισμού μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα τον εγκαταλείψουν (με το καλό ή με το ζόρι, αφού διαφορετικά απειλούνται με σύλληψη κι ενδεχομένως με απέλαση) θα μετεγκατασταθούν για τέσσερις μήνες σε 451 κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε όλη τη Γαλλία, όπου θεωρητικά θα τους δοθεί η δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση ασύλου. Αν απορριφθεί, θα απελαύνονται.
Οι «εξαφανίσεις»

Αρκετοί απ’ όσους αναχώρησαν χθες δεν είχαν ιδέα σε ποια περιοχή θα καταλήξουν, ούτε αν είναι ευπρόσδεκτοι από τις τοπικές κοινωνίες.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του ακροδεξιού δημάρχου Ρομπέρ Μενάρ, ο οποίος έχει γεμίσει τη νότια πόλη Μπεζιέ με τρομολαγνικές αφίσες μελαψών αντρών που έγραφαν «Αυτό ήταν, έρχονται» και «Το κράτος μάς τους επιβάλλει»...

Εκτός απ’ τις ακούσιες (μέσα στο γενικότερο αλαλούμ) ή τις εκούσιες (λόγω φόβου για το μέλλον) «εξαφανίσεις» μικρών και μεγαλύτερων, ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν γι’ αυτούς τους ανθρώπους και για την ολιγωρία των αρχών να καταγράψουν εγκαίρως τους διαμένοντες στον καταυλισμό.

Κυρίως όμως είναι θορυβημένες για την «τύχη» των περίπου 1.300 ασυνόδευτων ανηλίκων της «Ζούγκλας», πολλοί εκ των οποίων δικαιούνται να γίνουν δεκτοί στη Βρετανία όπου μένουν ήδη συγγενείς τους.

Μόλις χθες ξεκίνησε η διαδικασία διαχωρισμού ασυνόδευτων παιδιών, οικογενειών κι ευάλωτων ανθρώπων, με τους ανηλίκους να μεταφέρονται θεωρητικά σε κοντέινερ εντός καταυλισμού, αναμένοντας τι τους ξημερώνει.

Με σκόπιμη καθυστέρηση, η βρετανική κυβέρνηση έχει κάνει αποδεκτούς το τελευταίο διάστημα γύρω στους 200 εφήβους και παιδιά από τη «Ζούγκλα», αρνείται όμως να πει πόσους τελικά προτίθεται να πάρει.

Κι όλα αυτά, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα ξεφυτρώσουν νέες «μίνι Ζούγκλες» στο Καλέ και άλλα γαλλικά λιμάνια.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top