Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως οι άνδρες έπιναν περισσότερο και πιο συχνά από τις γυναίκες. Φαίνεται όμως πως σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και πλέον αυτό δεν ισχύει. Νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων δείχνει πως οι γυναίκες πίνουν πλέον αλκοόλ σαν άνδρες, προκαλώντας τις ίδιες βλάβες στον οργανισμό τους.

Ερευνητές από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ουσιών & Αλκοόλ του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία ανέλυσαν τις συνήθειες τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων που συμμετείχαν σε 68 διαφορετικές διεθνείς μελέτες του τελευταίου αιώνα.


Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση BMJ Open, οι νεότερες γυναίκες πίνουν περισσότερο αλκοόλ απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους άνδρες.

Όπως λένε οι ειδικοί, στην εξίσωση της κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ των δύο φύλων έχουν παίξει ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι επιτυχημένες στρατηγικές μάρκετινγκ, η δημιουργία πιο γλυκών ποτών που στοχεύουν στις νεαρές γυναίκες ή τα κορίτσια και οι μειώσεις στις τιμές του ποτού το οποίο κάποτε ήταν απλησίαστο.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές «η χρήση και η κατάχρηση αλκοόλ παραδοσιακά θεωρούνται ανδρικό φαινόμενο, αλλά αυτό έχει πάψει να ισχύει. Ειδικά οι νεαρές γυναίκες πρέπει να αποτελέσουν στόχο εντατικών προσπαθειών για να μειωθεί η επίπτωση της χρήσης του αλκοόλ και των σχετιζομένων συνεπειών σε αυτές».

Από την έρευνα φάνηκε πως υπάρχει μια αλλαγή των συνηθειών κατανάλωσης αλκοόλ από το 1891 έως το 2014, με βάση πολυετείς μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το 1980 και μετά.

Οι άνδρες έπιναν πολύ περισσότερο αλκοόλ απ’ ό,τι οι γυναίκες. Όσοι είχαν γεννηθεί μεταξύ 1891 και 1910 είχαν 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες από τις συνομήλικές τους γυναίκες να πίνουν και τριπλάσιες πιθανότητες να κάνουν προβληματική χρήση αλκοόλ. Είχαν επίσης 3,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα υγείας εξαιτίας της υπερκατανάλωσης αλκοόλ.

Με τα χρόνια όμως οι διαφορές αυτές μειώθηκαν και σχεδόν έπαψαν να υφίστανται μεταξύ ανδρών και γυναικών που γεννήθηκαν την περίοδο 1991-2000.
Σήμερα λοιπόν, οι άνδρες ηλικίας από 16 έως 25 ετών έχουν μόλις 1,1 φορές περισσότερες πιθανότητες από τις συνομήλικές τους γυναίκες να πίνουν και 1,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν προβληματική κατανάλωση αλκοόλ.

Έχουν επίσης 1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα υγείας εξαιτίας του αλκοόλ.

Η νέα ανάλυση υποδηλώνει ότι οι γυναίκες έχουν αρχίσει να πληρώνουν με την υγεία τους την υπερκατανάλωση αλκοόλ, η οποία είναι γνωστό ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνους του εντέρου, του ήπατος, του λάρυγγα και του οισοφάγου, καθώς και για εγκεφαλικό, καρδιοπάθεια και εγκεφαλικές βλάβες, λένε οι ειδικοί.
 
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top